Koronavírus: ez az eredménye a vuhani karanténnak

Egy új tanulmány szerint a járvány kiindulópontjának számító kínai Vuhannak (Hupej tartomány székhelyének) teljes lezárása hatékonyan állította meg a koronavírus terjedését és jelentős segítséget nyújtott abban, hogy más helyeken is kisebb legyen a fertőzöttek száma.

A Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK) friss kutatáa szerint a Hupej tartományon kívüli kínai városokban 64,8 százalékkal, Hupejben pedig (Vuhant nem ide számítva) 52,6 százalékkal lett volna nagyobb a fertőzöttek száma, ha a kormányzat nem zárta volna le Vuhant.

Az új koronavírussal kapcsolatban sok a tévhit. Ezeket korábbi cikkünkben igyekeztünk tisztázni.

Kimutatták, hogy a karantén 56,4 százalékkal mérsékelte a városból kiutazók, és 76,6 százalékkal a beutazók számát, a városon belüli mozgást pedig 54,2 százalékkal csökkentette.

Egy vuhani lakónegyed köré felhúzott barikád. Fotó: Getty Images
Egy vuhani lakónegyed köré felhúzott barikád. Fotó: Getty Images

Jang Jang, a CUHK professzora, a kutatás egyik résztvevője hangsúlyozta, hogy az eredmények erősen befolyásolhatják más országok járványellenes döntéseit. "Úgy tűnik, a hosszú ideig tartó lezárást alkalmazó városok el tudják laposítani a felfelé ívelő járványgörbét" - mondta Jang.

Az új koronavírus okozta betegség miatt a világ sok országa zárta le a járvány sújtotta városokat, és lehetséges, hogy a közeljövőben még több helyen rendelnek majd el karantént. Hupejben eközben már megszüntették az országúti ellenőrző állomásokat, hogy újraindulhasson a kifelé irányuló forgalom. Vuhanban, a legsúlyosabban érintett kínai városban azonban csak április 8-án tervezik lebontani őket, hogy két hónap lezárás után újra szabaddá tegyék a kifelé vezető utakat.

Mindennap más jelmezben kézbesít a brit postás, hogy feldobja a hangulatot a járvány idején. A vicces fotóit az nlc.hu cikkében tekintheti meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő