Koronavírus: ez a szerepe a maszkoknak

A koronavírus elleni védekezés érdekében egyre többen viselnek sebészi vagy házilag készített szájmaszkot. A védőeszköz szerepéről Müller Celcília országos tisztifőorvos beszélt az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

A házilag elkészíthető maszkokhoz itt talál útmutatót!

A legfontosabb, hogy aki beteg, az ne menjen sehová, hanem hívja fel orvosát, és a szakember majd segítséget nyújt az érintettnek - emelte ki a tisztifőorvos. Mint mondta, az orvosi, a részecskeszűrős és a speciális, szelepes maszkokat a hétköznapi használatra nem ajánlja, ezeket ugyanis elsősorban az egészségügyi dolgozóknak szánják.

A koronavírus azonban jelenleg elsősorban zárt térben és kis közösségekben terjed Magyarországon, ezért a maszk viselése akkor válik hasznossá, amikor nagy számú beteget feltételeznek egy közösségben vagy településen, illetve nem tudják eldönteni az emberek egészségügyi állapotát. Ilyenkor a maszkviselés célja elsősorban az, hogy a tünetmentes betegek ne fertőzhessenek meg másokat a tudtuk nélkül. Hétköznapi használathoz, az utcán és a boltokban elsősorban a pamutanyagból készült maszkokat javasolja, amelyet bárki elkészíthet akár otthon is.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus maszk, koronavírus védekezés, koronavírus kórház, koronavírus idősotthonok, koronavírus védőeszközök
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus maszk, koronavírus védekezés, koronavírus kórház, koronavírus idősotthonok, koronavírus védőeszközök

Nem mindegy, hogyan viseljük

“Ha már viseljük, akkor viseljük helyesen” - figyelmeztetett Müller Cecília. Mint mondta, a maszkot mindenképpen rögzíteni kell a fejen, lehetőleg minél szorosabban, hogy jól illeszkedjen az archoz. Nagyon fontos továbbá, hogy az anyag az orrot és a szájat is eltakarja, ugyanis csak így akadályozható meg jó eséllyel a koronavírus cseppfertőzéssel történő továbbadása. Felvétel előtt és levétel után alaposan mossunk kezet, a maszk viselése során pedig ne tapogassuk az anyagot, és ne is nyúlkáljunk alá. Amikor levesszük, csak a rögzítő gumit vagy zsinórt fogjuk meg, és azonnal mossuk ki a maszkot, legalább 60 Celsius-fokon - tanácsolja a tisztifőorvos.

Egyre többen vannak kórházban

Müller Cecília arról is beszélt, hogy emelkedő tendenciát mutat a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek száma. Az elhunytak közül 261-en 60 év felettiek, 2-en pedig a 31 és 41 év közötti korosztályból kerültek ki. Megemlítette azt is, hogy eddig 25 idősotthonról és 3 hajléktalanszállóról tudnak, ahol már felütötte a fejét az új típusú koronavírus.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a mai nap során 17 tonna kesztyű, 16 tonna maszk és több tonna egyéb védőeszköz érkezik Magyarországra, hogy megkönnyítsék a koronavírus-járvány elleni védekezést. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa beszélt.

Egy 13 gyerekes, skót apa lett koronavírusos - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció