Koronavírus: ez a maszk védhet a fertőzéstől

Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem tanára szerint minden esély megvan arra, hogy itthon is megjelenjen a koronavírus. A védekezés fontos eleme a napi többszöri, szappanos kézmosás, és míg a sebészi szájmaszk viselése nem óv meg a fertőzéstől, egy másik típusú maszk hatásos lehet.

Koronavírus: tünetek nélkül ne kérjünk tesztet Amíg a beteg nem mutatja a koronavírus-fertőzés tüneteit, nincs értelme elvégezni a tesztet - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos. Részletek itt.

Frissítés: Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Facebookon bejelentette, hogy Magyarországot is elérte a járvány. Két embernek is pozitív lett a koronavírus-tesztje. A részleteket itt olvashatja!

Senki sem tudja egyelőre megmondani, hogy megjelent-e már itthon is a koronavírus. Lehet, hogy tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel ott lappang valahol - fogalmazott Jakab Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában, aki leszögezte: más kérdésnek tartja, hogy milyen gyorsan lehet majd lokalizálni és ezáltal a járványt elkerülni.

A védekezés fontos elemének nevezte a napi többszöri, szappannal történő kézmosást, illetve azt, hogy semmi esetre se a kezünkbe vagy a levegőbe tüsszentsünk, hanem zsebkendőbe, esetleg a könyökhajlatunkba. Kiemelte továbbá, hogy egy időre lehetőség szerint kerüljük a mindennapi üdvözlési szokásainkat, így a kézfogást, puszilkodást, illetve a tömegközlekedési eszközök használatát.

Koronavírus: szájmaszkban takarítják egy vonat üléseit Milánóban
Koronavírus: szájmaszkban takarítják egy vonat üléseit Milánóban

Az FFP3-as maszk védhet a koronavírus-fertőzéstől

Jakab Ferenc a különféle szájmaszkokról is beszélt. Elmondta, a sebészi szájmaszk önmagában nem vagy csak nagyon csekély mértékben hatásos afertőzésellen, hiszen csak lokálisan, a viselője szája előtt akadályozza meg, hogy a nyálcseppek szétszóródjanak a környezetben. Ami viszont védhet, az az FFP3-as maszk: ez teljesen illeszkedik az arcra, valamint egy kis kilégzőszeleppel rendelkezik. "Nem jelent 100 százalékos védelmet, de sokkal jobb, mint a sebészeti szájmaszk. Jóllehet, gyakran kell cserélni" - magyarázta a szakember.

További friss híreket olvashat a koronavírusról az nlc.hu oldalán is!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció