Koronavírus: ez a maszk védhet a fertőzéstől

Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem tanára szerint minden esély megvan arra, hogy itthon is megjelenjen a koronavírus. A védekezés fontos eleme a napi többszöri, szappanos kézmosás, és míg a sebészi szájmaszk viselése nem óv meg a fertőzéstől, egy másik típusú maszk hatásos lehet.

Koronavírus: tünetek nélkül ne kérjünk tesztet Amíg a beteg nem mutatja a koronavírus-fertőzés tüneteit, nincs értelme elvégezni a tesztet - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos. Részletek itt.

Frissítés: Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Facebookon bejelentette, hogy Magyarországot is elérte a járvány. Két embernek is pozitív lett a koronavírus-tesztje. A részleteket itt olvashatja!

Senki sem tudja egyelőre megmondani, hogy megjelent-e már itthon is a koronavírus. Lehet, hogy tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel ott lappang valahol - fogalmazott Jakab Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában, aki leszögezte: más kérdésnek tartja, hogy milyen gyorsan lehet majd lokalizálni és ezáltal a járványt elkerülni.

A védekezés fontos elemének nevezte a napi többszöri, szappannal történő kézmosást, illetve azt, hogy semmi esetre se a kezünkbe vagy a levegőbe tüsszentsünk, hanem zsebkendőbe, esetleg a könyökhajlatunkba. Kiemelte továbbá, hogy egy időre lehetőség szerint kerüljük a mindennapi üdvözlési szokásainkat, így a kézfogást, puszilkodást, illetve a tömegközlekedési eszközök használatát.

Koronavírus: szájmaszkban takarítják egy vonat üléseit Milánóban
Koronavírus: szájmaszkban takarítják egy vonat üléseit Milánóban. Fotó: Getty Images

Az FFP3-as maszk védhet a koronavírus-fertőzéstől

Jakab Ferenc a különféle szájmaszkokról is beszélt. Elmondta, a sebészi szájmaszk önmagában nem vagy csak nagyon csekély mértékben hatásos afertőzésellen, hiszen csak lokálisan, a viselője szája előtt akadályozza meg, hogy a nyálcseppek szétszóródjanak a környezetben. Ami viszont védhet, az az FFP3-as maszk: ez teljesen illeszkedik az arcra, valamint egy kis kilégzőszeleppel rendelkezik. "Nem jelent 100 százalékos védelmet, de sokkal jobb, mint a sebészeti szájmaszk. Jóllehet, gyakran kell cserélni" - magyarázta a szakember.

További friss híreket olvashat a koronavírusról az nlc.hu oldalán is!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)