Koronavírus: ettől is függhet, mennyien halnak meg

A koronavírus-járvány halálozási aránya összefügghet a levegő magas nitrogén-dioxid-szintjével - derítették ki a halle-wittenbergi Luther Márton Egyetem kutatói. Az új tanulmánya elsőként támasztja alá konkrét adatokkal ezt a feltételezett kapcsolatot.

A német kutatók a műholdas légszennyezettségi és légáramlási adatokat vetették össze a koronavírus-járvány áldozatainak adataival, és kimutatták, hogy azokban a térségekben, ahol állandóan magas a légszennyezés szintje, gyakrabban végződik halállal a koronavírus-fertőzés, mint más térségekben.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus légszennyezettség, koronavírus a levegőben, koronavírus Kína, koronavírus Olaszország, koronavírus halálozási arány
Maszkot viselő nő Pekingben. Fotó: Getty Images

A nitrogén-dioxid káros hatásai

Azt már korábban is bizonyították, hogy a légszennyező nitrogén-dioxid sokféle légzőszervi és szív-érrendszeri betegséget okozhat. "Mivel az új típusú koronavírus a légzőszervet támadja meg, ésszerű feltételezni, hogy összefüggés lehet a légszennyezés és a betegség halálozási aránya között" - magyarázta Yarob Ogen, az egyetem Geotudományi és Földrajzi Intézetének munkatársa.

Koronavírus: egyre több idős kerül kórházba Magyarországon - a részletekért kattintson ide!

A kutatók az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel 5P műholdja által mért regionális nitrogén-dioxid-szennyezés szintjéről szóló adatokat is felhasználták a tanulmányuk elkészítéséhez. Ez alapján azonosították azokat a térségeket, ahol magas és tartós a nitrogén-dioxid-szennyezés. "Még a koronavírus-járvány európai kitörése előtti, tehát a januári és a februári értékeket néztem meg" - mondta Ogen, aki ezeket az adatokat összevetette az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal légáramlási adataival. Azt látta, hogy ha van légmozgás, akkor a föld közeli szennyező anyagok szétoszlanak. Ha viszont nincs, akkor a szennyező anyagok a talaj közelében maradnak, az emberek pedig nagy mennyiségben belélegezhetik ezeket, ami egészségi problémákhoz vezethet.

Ez lehetett a baj Kínában és az olaszoknál is

Ezeket az adatokat felhasználva a kutatók világszerte beazonosították azokat a helyeket, ahol a legnagyobb a légszennyezettség szintje és a legcsekélyebb a légmozgás, majd megnézték a koronavírus-fertőzés halálozási arányát is - különösen Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Németország esetében. "Ha megnézzük Észak-Olaszországot, Madrid térségét és a kínai Hupej tartományt, valami közös bennük: hegyek veszik körül őket. Ez még valószínűbbé teszi azt, hogy a levegő ezekben a térségekben stabil, a légszennyezettség szintje pedig magas" - magyarázta Ogen. A kutatók azt feltételezik, hogy az állandó légszennyezés az adott térségekben élő emberek rosszabb egészségi állapotához vezethet, ami különösen fogékonnyá teheti őket a vírusokra.

A szakemberek azonban kiemelték, hogy a kutatás csak az első jelzés azzal kapcsolatban, hogy kapcsolat lehet a légszennyezés szintje, a légáramlás mértéke és a koronavírus-járvány súlyossága között. "Ezt az összefüggést azonban még más térségekre is vizsgálni kell" - fűzték hozzá.

Visszatérnek az állatok a koronavírus-járvány miatt elnéptelenedett városokba - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső