Koronavírus: ettől is függhet, mennyien halnak meg

A koronavírus-járvány halálozási aránya összefügghet a levegő magas nitrogén-dioxid-szintjével - derítették ki a halle-wittenbergi Luther Márton Egyetem kutatói. Az új tanulmánya elsőként támasztja alá konkrét adatokkal ezt a feltételezett kapcsolatot.

A német kutatók a műholdas légszennyezettségi és légáramlási adatokat vetették össze a koronavírus-járvány áldozatainak adataival, és kimutatták, hogy azokban a térségekben, ahol állandóan magas a légszennyezés szintje, gyakrabban végződik halállal a koronavírus-fertőzés, mint más térségekben.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus légszennyezettség, koronavírus a levegőben, koronavírus Kína, koronavírus Olaszország, koronavírus halálozási arány
Maszkot viselő nő Pekingben. Fotó: Getty Images

A nitrogén-dioxid káros hatásai

Azt már korábban is bizonyították, hogy a légszennyező nitrogén-dioxid sokféle légzőszervi és szív-érrendszeri betegséget okozhat. "Mivel az új típusú koronavírus a légzőszervet támadja meg, ésszerű feltételezni, hogy összefüggés lehet a légszennyezés és a betegség halálozási aránya között" - magyarázta Yarob Ogen, az egyetem Geotudományi és Földrajzi Intézetének munkatársa.

Koronavírus: egyre több idős kerül kórházba Magyarországon - a részletekért kattintson ide!

A kutatók az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel 5P műholdja által mért regionális nitrogén-dioxid-szennyezés szintjéről szóló adatokat is felhasználták a tanulmányuk elkészítéséhez. Ez alapján azonosították azokat a térségeket, ahol magas és tartós a nitrogén-dioxid-szennyezés. "Még a koronavírus-járvány európai kitörése előtti, tehát a januári és a februári értékeket néztem meg" - mondta Ogen, aki ezeket az adatokat összevetette az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal légáramlási adataival. Azt látta, hogy ha van légmozgás, akkor a föld közeli szennyező anyagok szétoszlanak. Ha viszont nincs, akkor a szennyező anyagok a talaj közelében maradnak, az emberek pedig nagy mennyiségben belélegezhetik ezeket, ami egészségi problémákhoz vezethet.

Ez lehetett a baj Kínában és az olaszoknál is

Ezeket az adatokat felhasználva a kutatók világszerte beazonosították azokat a helyeket, ahol a legnagyobb a légszennyezettség szintje és a legcsekélyebb a légmozgás, majd megnézték a koronavírus-fertőzés halálozási arányát is - különösen Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Németország esetében. "Ha megnézzük Észak-Olaszországot, Madrid térségét és a kínai Hupej tartományt, valami közös bennük: hegyek veszik körül őket. Ez még valószínűbbé teszi azt, hogy a levegő ezekben a térségekben stabil, a légszennyezettség szintje pedig magas" - magyarázta Ogen. A kutatók azt feltételezik, hogy az állandó légszennyezés az adott térségekben élő emberek rosszabb egészségi állapotához vezethet, ami különösen fogékonnyá teheti őket a vírusokra.

A szakemberek azonban kiemelték, hogy a kutatás csak az első jelzés azzal kapcsolatban, hogy kapcsolat lehet a légszennyezés szintje, a légáramlás mértéke és a koronavírus-járvány súlyossága között. "Ezt az összefüggést azonban még más térségekre is vizsgálni kell" - fűzték hozzá.

Visszatérnek az állatok a koronavírus-járvány miatt elnéptelenedett városokba - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)