Koronavírus: enyhítések jönnek a szomszédban

A szlovén kormány már enyhítene az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében bevezetett korlátozásokon, Horvátországban pedig a húsvéti ünnepek után visszaállt az azt megelőző rend.

Mutatjuk, jelenleg milyen a helyzet a Magyarországot környező országokban a koronavírus-járvány miatt.

Szlovénia

Szlovéniában eddig 1212 koronavírus-fertőzöttről és 55 áldozatról tudnak. Jelenleg 34-en fekszenek intenzív osztályon. Az elsőfertőzésmegjelenése óta 152 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A szlovén kormány a keddi ülésén enyhítene néhány korlátozáson, amelyet az új típusú koronavírus lassítása érdekében vezettek be. Ljubljana a megfelelő óvintézkedések közepette fokozatosan újraindítaná a gazdaságot. A korábbi bejelentések szerint kinyitnának a gumiszervizek, az autómosók, valamint az építőanyagot, háztartási gépeket és egyéb gépeket értékesítő áruházak. Ugyanakkor még két-három hétig érvényben maradnának a szigorú mozgáskorlátozások.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus halottak száma, koronavírus Ausztria, koronavírus Ukrajna, koronavírus Horvátország, koronavírus Románia, koronavírus Szerbia, koronavírus Szlovénia, koronavírus Szlovákia
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus halottak száma, koronavírus Ausztria, koronavírus Ukrajna, koronavírus Horvátország, koronavírus Románia, koronavírus Szerbia, koronavírus Szlovénia, koronavírus Szlovákia

Horvátország

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint 1650-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és 25 halálos áldozata van a járványnak. A koronavírus-fertőzés megjelenése óta 400 beteget nyilvánítottak gyógyultnak az országban. Jelenleg 34 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Horvátországban húsvét előtt kinyitottak a termelői piacok, és meghosszabbították a boltok nyitva tartását is. Keddtől azonban a boltok ismét csak reggel 8 és délután 17 óra között tarthatnak nyitva. A válságstáb azt is bejelentette, hogy bezárják azt a piacot, amely nem tartja be a szigorú biztonsági előírásokat.

Ausztria

"Nem nekünk jár a taps" - olvassa el mentőápoló szerzőnk legújabb cikkét!

Ausztriában napok óta csökken a napi új koronavírusos esetek száma. Legutóbb 3,6 százalékos mérséklődést jelentettek. Eddig több mint 14 ezer beteget regisztráltak az országban, közülük 7343-an már meggyógyultak, 981 pácienst kórházban ápolnak, 239-en pedig intenzív osztályon fekszenek. A halálos áldozatok száma 368. A tartományok közül továbbra is Tirolban (3292 fő), Alsó-Ausztriában (2343 fő) és Felső-Ausztriában (2111 fő) van a legtöbb koronavírus-fertőzött. A rendőrség jelentése szerint jelentősen csökkent, azonban még jelenleg is magas a kijárási korlátozásokat megszegők elleni feljelentések száma. Míg április első hétvégéjén 2300, addig húsvétkor 1500 esetben tettek feljelentést.

Ukrajna

A kedd reggeli adatok szerint Ukrajnában eddig 3102 embert fertőzött meg és 93 áldozatot követelt az új típusú koronavírus. A járvány elleni védekezés érdekében az ukrán parlament a hétfői rendkívüli ülésén elfogadta az idei állami költségvetés módosítását. A javaslat kiemelten kezeli a koronavírus-járvány elleni küzdelem finanszírozását, így az egészségügyi kiadásokat 16,4 milliárd hrivnyával emelték meg (egy hrivnya körülbelül 12 forint). Ezen felül a nyugdíjak biztosítására még további 29,7 milliárd, egyéb szociális költségekre pedig 19,5 milliárd hrivnyát szánnak. Továbbá a költségvetési hiányt a korábbinak több mint a háromszorosára, azaz 298,4 milliárd hrivnyára emelte a kormány.

Az új koronavírus elleni küzdelemre elkülönített pénzügyi alap egyébként 64,7 milliárd hrivnyát tesz ki. Ezt az összeget elsősorban az egészségügyi dolgozók bérkiegészítésére, orvosi felszerelések vásárlása, valamint a munkanélkülivé vált állampolgárok és az egészségügyi alkalmazottak családjainak támogatására fordítják.

Szerbia

Szerbiában kedd reggelig 4054 koronavírus-fertőzöttet és 85 áldozatot regisztráltak. Közben kiderült, hogy egy nisi idősotthonban 135 lakó és 4 dolgozó is megfertőződött. Emiatt hétfőn letartóztatták az intézmény igazgatóját: a közegészség súlyos veszélyeztetésével gyanúsítják. A szerb belügyminisztérium közleménye szerint az intézmény vezetője nem tett meg minden szükséges elővigyázatossági intézkedést a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, és nem tartotta be a kormány szükséghelyzetben kihirdetett intézkedéseit. Megengedte például, hogy a lakók kijárjanak az intézményből, és látogatókat is fogadhattak. A jogszabályok szerint az otthon vezetője akár 12 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhető.

Románia és Szlovákia

A friss adatok szerint Romániában eddig 6633 koronavírusos betegről és 331 áldozatról tudnak, Szlovákiából pedig 769 megbetegedést jelentettek eddig.

Koronavírusos lett egy egyéves kisgyerek Hódmezővásárhelyen - a részleteket társportálunkon, az nlc.hu-n olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés