Koronavírus: ennyien fertőződtek meg a hazai idősotthonokban

Ahogy a világ több országában, úgy Magyarországon sem kímélte az idősotthonok lakóit a koronavírus. Számtalan intézményben mutattak ki fertőzötteket, és sajnos halálos áldozatokat is szedett a kórokozó által okozott COVID-19.

Szokatlan tüneteket okozhat az időseknél a koronavírus - részletek itt.

Eddig összesen 33 idősotthonban, 12 budapesti és 21 vidéki intézményben azonosítottak koronavírus-fertőzést - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. Az országos összesített adatok szerint a 33 idősotthonban 899 lakó és 142 dolgozó lett fertőzött, de a fertőzöttek fele már meggyógyult. Jelenleg is 116-an vannak kórházban, és összesen 127 gondozott hunyt el.

Lakókat szállítanak el a fővárosi Pesti úti idősotthonból április 9-én.
Lakókat szállítanak el a fővárosi Pesti úti idősotthonból április 9-én.

A Pesti úti idősotthon a legfertőzöttebb intézmény

Budapesten 12 intézményben azonosítottak már koronavírus-fertőzöttet, ebből 8 a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában van. A fővárosban 464 gondozott lakó fertőződött meg, és 76-an hunytak el. A legfertőzöttebb intézmény a Pesti úti idősotthon, ahol 312 lakó, 26 dolgozó fertőzött, és mára 47-re nőtt az elhunytak száma. A Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában 62 lakó, 20 dolgozó fertőzött, és 8-an haltak meg. A Kamaraerdei úton 50 lakó, 12 dolgozó fertőzött, az áldozatok száma pedig 7. Az Olajág Otthonokban 51 gondozott, 14 dolgozó fertőzött és 10-en haltak meg.

A vidéki otthonok közül a legtöbb elhunytat a mezőszilasi intézményben regisztrálták (8 fő), Seregélyesen 7 fő, két zalaegerszegi idősotthonban pedig összesen 10 fő betegedett meg.

Továbbra is érvényben van a látogatási tilalom

Az országos tisztifőorvos országszerte elrendelte az idősotthonok fertőtlenítését és ellenőrzését, a járványügyi szakemberek pedig javaslatokkal is hozzájárulnak a megelőzéshez. Az Operatív Törzs rendszeresen védőeszközökkel segíti az idősotthonokat, a kétszáz fő feletti otthonokban intézményparancsnokok támogatják az intézkedéseket. Az idősek védelme érdekében továbbra is érvényben van a látogatási tilalom. A hamarosan felálló bevetési egységek egyébként akár azonnali intézkedéseket rendelhetnek el, ha egy idősotthonban jelentősen nőne a fertőzöttek száma.

101 éves nő épült fel teljesen a koronavírusból - a sikertörténetről társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashat.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció