Koronavírus: előrehozott érettségire idén nincs lehetőség

A koronavírus-járvány miatt komoly változások lesznek idén az érettségikkel és az OKJ-s vizsgákkal kapcsolatban. A kormány emellett arról is döntött, hogy szombattól újabb egy héttel meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat.

A koronavírus okozta helyzet miatt az idei évben előrehozott érettségire nem lesz lehetőség, tehát csak azok tehetik le a vizsgákat, akiknek ez feltétlenül szükséges a felsőoktatási továbbtanuláshoz - közölte Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus diákok, koronavírus érettségi, koronavírus iskola, koronavírus korlátozások, koronavírus kijárási korlátozás
Előrehozott érettségire idén nincs lehetőség. Fotó: Getty Images

Csak írásbeli vizsgák lesznek

A koronavírus okozta helyzet miatt változások lesznek a felsőoktatási felvételivel, a záróvizsgákkal és a diplomaszerzéssel kapcsolatban is. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány a szerdai ülésén elfogadta a koronavírus-járvány miatt létrehozott oktatási akciócsoport javaslatait. Ez alapján nem halasztják el az érettségi vizsgákat, a folyamatot azonban leegyszerűsítik. Tehát ebben az évben csak írásbeli érettségit szerveznek, illetve csak akkor szóbelizhetnek a diákok, ha az adott tárgyból korábban sem lehetett írásban vizsgázni. Kivételt tesznek továbbá azokkal a tanulókkal is, akiknek bizonyos tanulási nehézségek miatt felmentésük van az írásbeli vizsgák alól. Fontos szabály továbbá, hogy egy teremben egyszerre maximum 10 fő tartózkodhat majd, és biztosítani kell a 1,5 méteres távolságot a személyek között.

A miniszter hozzátette, hogy a tervek szerint - az előző évekhez hasonlóan - májusban indulnak majd az érettségik. A koronavírus okozta helyzetre való tekintettel azonban nem kötelező érettségizni, szeptemberben pótolhatók a vizsgák - tette hozzá. Emellett az OKJ-s vizsgákra is a fentiek vonatkoznak, tehát - egyes kivételektől eltekintve - ezeket is csak írásbeli formájában szervezik meg.

Fontos a biztonság

Ahogy már korábban a HáziPatika.com is megírta, húsvét előtt Orbán Viktor miniszterelnök határozatlan időre meghosszabbította a kijárási korlátozások hatályát. Mint mondta, ezentúl minden héten felülvizsgálják az intézkedés szükségességét. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely az közölte, hogy a kormány szombattól újabb egy hétre meghosszabította a korlátozást, tehát továbbra is azt kérik a magyaroktól, hogy aki tud, maradjon otthon. A miniszter megemlítette továbbá, hogy Magyarország eddig 500 milliárd forintot költött a koronavírus elleni védekezésre.

A miniszter ezeken kívül további intézkedésekről is tájékoztatott. Mint mondta, az adóbevallások leadási határidejét szeptember 30-áig kitolják, az online kasszát használó kereskedésekben pedig kötelezővé teszik a bankkártyás fizetés lehetőségének biztosítását. Ennek végrehajására 2021. január 1-jéig van idejük az érintett boltoknak. Gulyás Gergely azonban hangsúlyozta, hogy a készpénzes fizetést továbbra sem korlátozzák, Magyarországon ugyanis rendelkezésre áll az a technológia, amellyel fertőtleníteni tudják a fizetőeszközöket. Megemlítette továbbá, hogy a koronavírus okozta helyzet miatt fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók ez idő alatt is jogosultak az ingyenes egészségügyi szolgáltatásra.

Meghalt koronavírusban egy várandós brit ápolónő, a babáját sikerült megmenteni - részletek társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső