Koronavírus: eddig 67 gyerek fertőződött meg itthon

Magyarországon eddig 67, 18 éven aluli koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, többségük már meg is gyógyult - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Jelenleg 2 koronavírusos gyermeket ápolnak kórházban, azonban nem szorulnak művi lélegeztetésre, állapotuk "kielégítő" - ismertette a tisztifőorvos. Kiemelte, hogy a már felgyógyult gyermekek semmilyen maradandó károsodást nem szenvedtek a koronavírus-fertőzés következtében, és a 18 évnél fiatalabbak körében még nem regisztráltak elhunytat. A legtöbb áldozat - több mint 170 fő - az idősek közül került ki.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gyerekek, koronavírus fertőzöttek, koronavírus operatív törzs, operatív törzs tájékoztató,
Koronavírus-teszthez vesznek mintát egy nő szájüregéből a Dombóvári Szent Lukács Kórházban. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Április 9-én volt a legtöbb új fertőzött

Az országos tisztifőorvos felidézte, hogy Magyarországon március 4-én igazolták az első koronavírus-fertőzöttet, és a hatóságok azóta folyamatosan követik a járvány alakulását. Mint mondta, a járványgörbéből az látható, hogy a regisztrált fertőzöttek száma - némi kiugrásokkal ugyan, de - fokozatosan emelkedett, most pedig már napok óta csökkenő tendencia látszik az új esetek számában. A legtöbb új koronavírusos esetet április 9-én, a legtöbb elhunytat pedig április 17-én regisztrálták itthon - közölte Müller Cecília. "Az idejekorán bevezetett intézkedésekkel alacsonyan tudtuk tartani a fertőzöttek számát" - fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy a koronavírus-fertőzöttek jellemzően 2 héten belül meggyógyulnak, de a kritikus állapotban lévő betegeknek akár 3-4 hétre is szükségük lehet a teljes felépüléshez. A legfrissebb adatok szerint már 958-an távozhattak gyógyultan az egészségügyi intézményekből.

Még lehetnek fennakadások az ellátásban

Koronavírus: az összes súlyos beteget Budapesten kezelik - a részletekért kattintson ide!

Megemlítette továbbá, hogy a koronavírus elleni védekezés második szakaszában újraindított egészségügyi ellátásban még lehetnek fennakadások, a háziorvosoknál például túlterheltek a vonalak, így sokáig kell próbálkozni, mire a páciens eleget tud tenni a telefonos egyeztetéssel vagy időpontkéréssel kapcsolatos kötelezettségének. A tisztifőorvos emiatt mindenkitől türelmet kér, az orvosoknak pedig azt javasolja, hogy hosszabbítsák meg a telefonos egyeztetésre fenntartott időintervallumot, illetve tegyék lehetővé az elektronikus egyeztetést vagy időpontkérést is.

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a hatósági házi karanténban lévő személyek közül már 398-an vállalták önként az elektronikus ellenőrzést. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa beszélt. Azt is közölte, hogy az elmúlt 24 órában 34 szabályszegést tapasztaltak a karantén előírásaival kapcsolatban. A koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások további enyhítéséről pedig úgy nyilatkozott, hogy a szerdai kormányülésen tárgyalják majd ezek lehetőségeit.

Figyelemfelkeltő kísérlettel modellezték le a koronavírus terjedését - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció