Koronavírus: biztató hírek a szomszédból

Feloldották a karantént a horvátországi Brac szigetén, Szlovéniában az elmúlt napokban mindössze 1 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, Szerbiában pedig senki sem halt meg az elmúlt napon.

A közép-dalmáciai Brac szigetén szombaton feloldották a horvát hatóságok a május 9-én elrendelt 14 napos karantént. Zágráb a járvány enyhülésével - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat és újraindította a gazdaságot. Ugyanakkor továbbra sem lehet 40 fő feletti csoportos összejöveteleket tartani és sporteseményeket rendezni az országban. E szabály eltörlését május végére tervezi a kormány. Bár hivatalosan még nem hirdették ki a járvány végét, Horvátország két hete a határait is újranyitotta: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okokból utaznak az országba. A hétvégén már a nyári idegenforgalmi idény is elindult a horvát tengerparton, a hétvégén 133 hotel és 65 kemping is megnyitott. Az országból egyébként péntek óta 1 új koronavírus-fertőzöttet és 1 újabb halálesetet jelentettek, tehát eddig 2244 esetről és 100 elhunytról adtak hírt a horvátok.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Horvátország, koronavírus Ausztria, koronavírus Románia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Szerbia, koronavírus Szlovákia, koronavírus Szlovénia
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Horvátország, koronavírus Ausztria, koronavírus Románia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Szerbia, koronavírus Szlovákia, koronavírus Szlovénia

Szerbia is látja a járvány végét

Szerbiában másodszorra fordult elő, hogy egy adott napon senki sem halt meg a koronavírus-fertőzés következtében. A szakértők szerint ez azt jelenti, hogy gyengül a járvány az országban. Pénteken nulla, szombaton 1, majd vasárnap ismét nulla elhunytról számoltak be. A koronavírus-járvány jobbára már lecsengett az országban, ám kisebb gócok még kialakulhatnak, főként a munkahelyeken, ahol a visszatérő dolgozók egymásnak adhatják át a vírust, ezért fokozott elővigyázatosságra van szükség - vélik a járványügyi szakértők.

Szlovéniában már véget ért a járvány

Szlovéniában péntek óta mindössze 1 új koronavírus-fertőzöttet és 1 újabb elhunytat regisztráltak. Az ország valamivel több mint egy hete hirdette ki hivatalosan a járvány végét, elsőként az Európai Unióban. A szlovénok eddig 1469 regisztrált esetről és 107 áldozatról számoltak be. maradt. Az aktív fertőzöttek száma 16.

Romániában újraéledhet a járvány

Koronavírus: ilyen feltételekkel nyaralhatunk külföldön - kattintson a részletekért!

Romániában egy hét után újra meghaladta meg a kétszázat az újonnan igazolt fertőzések száma. Ezt a helyi média az óvintézkedések május 15-e utáni lazításával hozta összefüggésbe. A Digi 24 hírtelevízió felhívta a figyelmet, hogy a rendkívüli állapot feloldása utáni első fertőző gócok egészségügyi intézményekben jelentek meg: a dél-romániai Olt megyében a mentőszolgálat 18 ápolójának koronavírustesztje bizonyult pozitívnak, a moldvai Jászvásár (Iasi) két kórházában pedig 19 alkalmazottnál és 13 páciensnél mutatták ki a fertőzést a napokban. Továbbá az erdélyi Szászsebes (Sebes) városi kórházában hat alkalmazott fertőződött meg. A járvány újraéledésének kockázataként tekintenek Romániában arra is, hogy az utóbbi tíz napban a külföldön élő román állampolgárok újabb hulláma indult haza. Az országban egyébként eddig összesen több mint 18 ezer fertőzöttről és 1202 elhunytról tudnak.

Ukrajnában egyelőre nincs lassulás

Ukrajnában még egyelőre nem mutatja a lassulás jeleit a koronavírus-járvány. A Magyarországot környező országok közül itt fertőzte meg a legtöbb embert az új kór. Az ukránok hétfőig több mint 21 ezer esetről és 623 áldozatról adtak hírt. A fertőzöttek között mintegy 4 ezer egészségügyi dolgozó is van. A fentiek mellett Ausztria eddig több mint 16 ezer koronavírusos esetet és 641 áldozatot, Szlovákia pedig 1511 fertőzöttet és 28 elhunytat jelentett.

Tilos a koronavírusról beszélni egy ausztrál gyorsétteremben - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció