Koronavírus: az orr lehet a gyógyulás kulcsa

Az új koronavírus okozta COVID-19-ben szenvedő betegek esetenként szaglásvesztést tapasztalnak, amelynek kutatása új kezelések kifejlesztésének alapjául szolgálhat.

Amerikai tudósok úgy vélik, rájöttek, mi okozza a szagláskészség elvesztését , ennek alapján újfajta kezelési módszert dolgozhatnak ki a fertőzöttek gyógyítására. Az amerikai baltimore-i Johns Hopkins Egyetemi Kórház szakértői eredményeikről a European Respiratory Journal című szaklapban számoltak be.

Durván pusztított a járvány a munkaerőpiacon A koronavírus-járvány miatt magyarok tízezrei veszítették el a munkájukat. Mutatjuk , az ország mely részeit sújtotta leginkább az elbocsátási hullám, illetve mennyit számított az iskolai végzettség.

Kutatásuk során 23 pácienstől orron végzett operációk (például tumor vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás miatt) során vett szövetmintákat elemeztek. A fertőzöttektől vett mintákban szélsőséges mennyiségű koronavírus-receptort (ACE-2 enzimet) találtak, és az orrnak pontosan azon a területén, amely a szaglásért felelős. Ez az enzim teszi lehetővé, hogy a vírus bejusson a sejtekbe.

Az eredményeket egyelőre újabb vizsgálatokkal kell alátámasztani - mondta Andrew Lane, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa. "Ha beigazolódik az elméletünk, talán legyőzhetjük a fertőzést közvetlenül az orrba adott antivirális terápiával" - emelte ki.

Sokunknak van elege a maszkviselést elutasító, a többiek egészségét veszélyeztető embertársainkból, de az amerikai Allen Pan egy nagyon amerikai megoldást eszelt ki a jelenség megoldására: maszkot lő a maszkot elutasítók arcára. A különleges találmányt az nlc.hu cikkében tekintheti meg.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: