Koronavírus: az omikron ellen ez a legrosszabb maszk

Kanadai szakemberek szerint a világszerte egyre gyorsabban terjedő omikron variáns továbbadását a textilmaszkok gátolják meg legkevésbé.

A járvány kitörése óta a koronavírus terjedését lassító intézkedések közül világszerte az egyik leggyakrabban használt és legelismertebb a maszkviselés. Az is jól látszik ugyanakkor, hogy a forgalomban lévő maszkok eltérő hatékonysággal gátolják meg a vírus továbbadását. Kanadai járványügyi szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy cseréljék le azokat a maszktípusokat, amelyek a legkevésbé hatékonyak a gyorsan terjedő omikron variáns feltartóztatásában. A Globan News oldalán is közzétett cikk szerint az egyrétegű textilmaszkok a legkevésbé hasznosak ebben a szerepkörben.

Koronavírus: ezek alapján válasszunk maszkot A koronavírus delta variánsával megfertőződött emberek sokkal több kórokozót lélegeznek ki, mint a korábbi változatok esetében. Emiatt most, amikor itthon is éppen ez a vírusváltozat terjed a leginkább, minden eddiginél fontosabb lenne az általános maszkviselés újbóli előírása. De vajon számít-e, hogy milyen maszkot húzunk?

Szinte olyan, mintha nem is hordanának maszkot

Az Ontariói Tudományos Tanácsadó Testület vezetője, Dr. Peter Juni szerint az egyrétegű, textilből készített maszkok nem biztos, hogy elegendőek az omikron variáns elleni védelemhez. A szakember szerint az egyrétegű ruhaanyag szinte semmilyen módon nem szűri meg a kiáramlott levegőt, így alig van több haszna annál, mintha egyáltalán nem húznánk fel maszkot. Legnagyobb védelmet pedig az FFP2-es maszkok viselése jelenti, így a szakember szerint érdemes minél több embernek ilyen védőeszközre cserélni a textilből készített darabokat.

A textilmaszkok kevésbé nyújtanak védelmet a szakemberek szerint. Fotó: Getty Images
A textilmaszkok kevésbé nyújtanak védelmet a szakemberek szerint. Fotó: Getty Images

A maszkhasználat kapcsán kialakult vita azután került ismét reflektorfénybe, hogy az országban ijesztő gyorsasággal kezdett terjedni az omikron variáns. Az újabb járványhullám fellángolása arra készteti a tartományokat, hogy ismét szigorúbb korlátozásokat vezessenek be. Colin Furness, a Torontói Egyetem epidemiológusa szerint a közegészségügyi hatóságoknak erőteljesebben kellene ösztönözni a hatékonyabb maszkfajták általános használatára a nyilvános beltéri helyiségekben. A szakember szerint kimondottan fontos lehet azoknak az embereknek a jól védő maszk viselése, akik a munkájuk során sok emberrel találkoznak, illetve olyanokkal is érintkeznek, akikre a koruk vagy egészségi állapotuk miatt nagyobb veszélyt jelenthet a vírus okozta COVID-19 betegség.

A szakértők azonban azt is hangsúlyozzák: nemcsak a maszk típusa a fontos, hanem az is, hogy megfelelően viseljék azokat. A rosszul rögzített, arcot nem megfelelően takaró FFP2-es maszk sem nyújt sokkal hatékonyabb védelmet, mint a levegőt szinte alig szűrő textilmaszkok.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)