Koronavírus: az iskolák tesztelnek, az állam nem segít

Magyarországon vagy a szülők vagy az iskola fizet a koronavírus fertőzés tesztelésért, az állam nem járul hozzá a költségekhez.

Vannak Magyarországon is olyan óvodák és iskolák, ahol a szülők és a vezetőség a maga kezébe vette a gyermekek koronavírus tesztelését. Noha a kormány hivatalos álláspontja az, hogy a járványt az oltás fogja megállítani, mégis azokban az országokban, ahol kiterjedtebb a tesztelés, jobbak a halálozási mutatók - írta a hvg.hu.

das
Az állam nem járul hozzá a tesztelés költségeihez. Fotó: Getty Images

Magyarországon 19 ezer forintot is elkérhetnek egy PCR-, 5-6 ezret pedig egy antigéntesztért. Ez egy többtagú családnak meglehetősen drága dolog. Tehát vagy a szülők vagy az iskola fizet a tesztelésért, az állam nem járul hozzá a költségekhez. Ugyanakkor Magyarországon már most vannak olyan intézmények, ahol letesztelik a gyerekeket, ha azt a szülők is igénylik, írta a lap, de csak egyetlen ilyen példát említenek, a Lauder Javne közösségi iskolát. Itt már 2020-ban, külön erre a célra létrehozott közösségi alapból végeztek PCR-szűrést, illetve lehetőséget biztosítanak a karanténból visszatérő diákok gyorstesztelésére.

Bár az operatív törzs - külföldi tapasztalatok alapján - már hónapok óta vizsgálja, érdemes-e bevezetni az ingyenes tesztelést, kicsi a valószínűsége, hogy ez a közeljövőben bekövetkezzen. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly decemberben a Parlamentben egyenesen arról beszélt, hogy "a PCR-teszt semmin sem segít", Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a legutóbbi kormányinfón erősítette meg, hogy a kormány álláspontja szerint a tesztelés nem megoldás a vírus ellen, írta a hvg.hu. A lap szerint azokban az országokban, ahol kiterjedtebb a tesztelés, jobbak a halálozási mutatók. Ausztriában hétfőnként ingyenes antigénteszteléssel indul a hét az iskolákban, amit az iskola kapuja előtt végeznek, és csak negatív eredménnyel engedik be a gyerekeket az épületbe, ahol egyébként kötelező az FFP2-maszk. Ingyenes az antigéntesztelés Németországban is, ahol az állami tesztállomásokon bárkit letesztelnek gyorsteszttel, függetlenül attól, hogy van-e társadalombiztosítása, vagy tudja-e igazolni német állampolgárságát.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: