Koronavírus, amely világjárványt okozott

Az évezred elején kitört világjárvány során minden tizedik beteg meghalt a SARS következtében. A megbetegedésért felelős koronavírus ma már csupán laboratóriumokban van jelen.

Akárcsak a jelenleg immár közel 80 ezer embert érintő COVID-19, a 2002 novembere és 2003 júliusa között lezajlott SARS-járvány kórokozója is denevérekről került át az emberre. A köztes gazda akkor a cibetmacska volt, amelyet Kínában eleségként fogyasztanak. A járvány kiindulási pontja egy kínai piac volt, ugyanakkor a világjárvány Hongkongban kezdődött.

A SARS hátterében éppúgy koronavírus-fertőzés állt, mint a COVID-19 mögött
A SARS hátterében éppúgy koronavírus-fertőzés állt, mint a COVID-19 mögött. Fotó: Getty Images

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a fertőzést összesen mintegy nyolcezer ember kapta el, közülük pedig 800-an - zömében idős betegek - életüket vesztették. Kína és Hongkong mellett számos megbetegedést regisztráltak Kanadában, Tajvanon és Szingapúrban is. Magyarországon nem volt érintettje a SARS-járványnak. A vírus végül a járványügyi intézkedések nyomán teljesen eltűnt a természetből. Mintáit ugyanakkor ma is őrzik a világ egyes laboratóriumaiban.

Kitől indult a hongkongi, később világméretűvé hatalmasodott járvány? Miért nem juthat a közel-keleten ma is rendszeresen megjelenő, ugyancsak koronavírus okozta MERS a SARS sorsára? Minderről részletesen olvashat Betegségek A-Z rovatunk legújabb bejegyzésében ide kattintva.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)