Koronavírus, amely világjárványt okozott

Az évezred elején kitört világjárvány során minden tizedik beteg meghalt a SARS következtében. A megbetegedésért felelős koronavírus ma már csupán laboratóriumokban van jelen.

Akárcsak a jelenleg immár közel 80 ezer embert érintő COVID-19, a 2002 novembere és 2003 júliusa között lezajlott SARS-járvány kórokozója is denevérekről került át az emberre. A köztes gazda akkor a cibetmacska volt, amelyet Kínában eleségként fogyasztanak. A járvány kiindulási pontja egy kínai piac volt, ugyanakkor a világjárvány Hongkongban kezdődött.

A SARS hátterében éppúgy koronavírus-fertőzés állt, mint a COVID-19 mögött
A SARS hátterében éppúgy koronavírus-fertőzés állt, mint a COVID-19 mögött. Fotó: Getty Images

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a fertőzést összesen mintegy nyolcezer ember kapta el, közülük pedig 800-an - zömében idős betegek - életüket vesztették. Kína és Hongkong mellett számos megbetegedést regisztráltak Kanadában, Tajvanon és Szingapúrban is. Magyarországon nem volt érintettje a SARS-járványnak. A vírus végül a járványügyi intézkedések nyomán teljesen eltűnt a természetből. Mintáit ugyanakkor ma is őrzik a világ egyes laboratóriumaiban.

Kitől indult a hongkongi, később világméretűvé hatalmasodott járvány? Miért nem juthat a közel-keleten ma is rendszeresen megjelenő, ugyancsak koronavírus okozta MERS a SARS sorsára? Minderről részletesen olvashat Betegségek A-Z rovatunk legújabb bejegyzésében ide kattintva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső