Koronavírus: akár így is fertőzhet

Európában elsőként a Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológiai munkacsoportjának szakemberei izolálták a koronavírust egy beteg székletmintájából - közölte Jakab Ferenc, a magyar koronavírus-kutató akciócsoport vezetője.

A koronavírus székletben való jelenlétét már több kutatócsoport is igazolta molekuláris módszerekkel, de a vírus izolálása Európában még senkinek nem sikerült korábban.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus terjedése, koronavírus széklet, koronavírus magyar kutatók
Lélegeztetőgépen lévő beteget ápolnak az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben.Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Valószínűleg nemcsak cseppfertőzéssel terjed

Koronavírus: a fals negatívak fertőzhetnek - részletek itt!

A Kemenesi Gábor vezetésével dolgozó pécsi szakemberek felfedezése a szakember szerint egyértelmű utalás arra, hogy a vírus széklettel is képes fertőzni. Ez jelentős tudományos eredmény a koronavírus hazai és nemzetközi kutatásában is - tette hozzá. Bár a koronavírus legjelentősebb terjedési módjának még mindig a cseppfertőzést tartják, az újonnan bebizonyított terjedési útvonal fokozott kezelésével világszerte hatékonyabbá válhat a vírus elleni védekezés - emelte ki.

Jakab Ferenc korábban közölte azt is, hogy a pécsi kutatóknak sikerült több mintából is izolálni a koronavírust, valamint meghatározni a teljes genetikai kódját, közvetlenül betegek torokváladékából.

A professzor által vezetett kutatócsoport célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.

„Kérem, ne dugjon senki fokhagymát a fülébe, nem véd a koronavírustól” - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső