Koronavírus: a vágóhidakon is rohamosan terjed

Rohamosan terjed az új típusú koronavírus a vágóhídi dolgozók között Németországban.

A német tudósítások szerint már több mint 600 igazolt koronavírus-fertőzöttről tudnak a hatóságok a vágóhídi dolgozók között. Több vágóhíd is érintett, több tartományban, de a Müller Fleisch, a Westfleisch, valamint a Vion az a három nagy húsipari vállalkozás, amelyek a feltűnően sok fertőzött miatt bekerültek a hírekbe - írta meg a magyarmezogazdasag.hu. A hírek alapján a Vion viszonylag hamar reagált a koronavírus-járványra, és amint tudott, be is zárt. A Westfleisch viszont csak jóval később lépett: 130 fertőzött dolgozóval is folytatták a munkát.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Németország, koronavírus dolgozók, koronavírus fertőzöttek, koronavírus hús, koronavírus élelmiszer
A Vion főépülete. Az üzemben május 9-éig 109 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést.Fotó: Getty Images

Kötelezően tesztelik az összes dolgozót

A koronavírus-járvány miatt jelentős túlkínálat és áresés alakult ki az európai és a magyarországi baromfipiacon. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A hatóságok sokáig úgy gondolták, hogy a higiéniai előírásokkal és intézkedésekkel kordában tudják tartani a koronavírus-fertőzést, a gyárak pedig arról tájékoztatták a fogyasztókat, hogy az érintett üzemekből érkezett hús nyugodtan fogyasztható, nem kell tartani a megfertőződéstől. Azóta már a Schleswig-Holstein és az Észak-Rajna-Vesztfáláia tartományban is kötelezővé tették, hogy a vágóhidak összes dolgozójánál és a munkások szálláshelyein is elvégezzék a koronavírustesztet. De több más tartományban is nagy volumenű tesztelés indult el - ott is, ahol még igazoltak koronavírusos esetet az élelmiszeripari üzemekben.

Fontos lenne mihamarabb újraindulni

Közben viszont a leállással járó gazdasági károkkal is számolni kell. A sertéstartók érdekképviselete szerint az egész ágazatnak fontos lenne, hogy kontrollált körülmények között minél előbb újrainduljanak az üzemek. Úgy vélik ugyanis, hogy a hosszas kimaradás az állattartók és az állatok rovására megy. Németország legnagyobb húsfeldolgozója, a Tönnies ugyanakkor nem ért egyet azzal, hogy a teljes húsipart koronavírus-terjesztőként állítsák be.

Egyébként sokan a munkaerő-közvetítő alvállalkozókat, a külföldről érkező vendégmunkásokat, valamint a zsúfolt munkásszállókat és a kisbuszokkal történő munkaerőszállítást - amikor a 1,5 méteres távolság megtartására esély sincs - okolják a kialakult helyzetért. Ez a jelenség azonban nemcsak Németországban tapasztalható.

Több magyar utazási iroda is bedőlhet a koronavírus miatt - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)