Koronavírus: a spanyoloknál most jön a neheze

A spanyol egészségügyi minisztérium közlése szerint Spanyolországban több mint 3500 újabb koronavírus-fertőzést igazoltak az elmúlt huszonnégy órában, ezzel az eddig kiszűrt betegek száma meghaladta a 28500-at. Pedro Sánchez miniszterelnök közben bejelentette, meghosszabbítják a szükségállapotot április 11-ig, és felhívta a figyelmet arra, hogy "a legrosszabb még hátravan".

"A hazafiasság és szolidaritás példája ezekben a napokban otthon maradni" - fogalmazott a kormányfő sajtótájékoztatóján, miután videókonferencián egyeztetett az ország autonóm tartományainak vezetőivel az iskolabezárásokat és lakhelyelhagyási korlátozásokat tartalmazó intézkedések folytatásáról. A tervek szerint a kormány keddi ülésén fogadja el a szükségállapotot meghosszabbító rendeletet, amelyet a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Így sétálhatunk járvány ideje alatt A járvány ideje alatt egy egyszerű belvárosi sétát is alaposan meg kell tervezni, ha nem szeretnénk megbetegedni vagy továbbadni másoknak a kórokozót. Részletek itt.

Kibővítik a hadsereg feladatait a koronavírus-járvány miatt

Pedro Sánchez beszámolt újabb intézkedésekről is, például kibővítik a hadsereg eddigi feladatait, a katonák a betegszállításban, a stratégiailag fontos létesítmények védelmében, továbbá az egészségügyi felszerelések szállításában is segédkezni fognak. Emellett forrást biztosítanak ahhoz, hogy az önkormányzatok házhoz szállított élelmiszerrel lássák el a rászorulókat. A miniszterelnök köszönetet mondott az embereknek az eddigi erőfeszítéseikért, de felhívta a figyelmet arra, hogy "a legrosszabb még hátravan".

Elismerte a védőfelszerelés-utánpótlás nehézségeit és elmondta, hogy a következő órákban 1,3 millió szájmaszkot juttatnak el az egészségügyi dolgozóknak és a betegeknek, az egészségügyi minisztérium pedig összességében négymillió maszkot oszt szét a tartományok között. Pedro Sánchez hangsúlyozta: be kell rendezkedni önellátásra a védőfelszerelésekből, mert amíg nem lesz meg a SARS-CoV-2 elleni védőoltás, "együtt kell élni ezzel a betegséggel", ha nem is a jelenlegihez hasonló intenzitással.

Spanyolországban meghosszabbítják a szükségállapotot április 11-ig. A kép Granadában készült
Spanyolországban meghosszabbítják a szükségállapotot április 11-ig. A kép Granadában készült

Mint mondta, a járványra az Európai Uniónak közös választ is kell adnia és a lehető legtöbb erőforrását kell mozgósítania. Egyebek mellett ki kell dolgozni egy Marshall-tervet a tagállamok járvány utáni megsegítésére, létre kell hozni egy európai munkanélküliségi alapot és az Európai Beruházási Banknak likviditási programot kell indítania.

A koronavírus-fertőzöttek 12 százaléka egészségügyi dolgozó

Spanyolországban a legfrissebb adatok szerint a betegség halálos áldozatainak száma 394-gyel nőtt egy nap alatt, összesen 1720-an veszítették életüket. A gyógyultak száma is növekedett, már 2575-en épültek fel. Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója madridi sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy a fertőzöttek 12 százaléka, 3475 beteg egészségügyi dolgozó. Mint mondta, naponta 15-20 ezer közötti koronavírus-tesztet végeznek el, de ennek száma emelkedni fog az állam által vásárolt gyorstesztek segítségével, amelyek 20 percen belül mutatnak eredményt. Ezeket elsőként az akut esetek, illetve a veszélyeztetett csoportok, például az idősotthonokban élők szűrésébe, vizsgálatába vonják be.

A szaktárca adatai szerint az országban eddig több mint 355 ezer koronavírus-vizsgálatot végeztek el. A beszerzett 640 ezer darab gyorsteszt a napokban érkezik meg. Ezen felül vásároltak négy robotkészüléket is, amelyekkel a hagyományos tesztelés napi 80 ezerre növelhető.

Koronavírus: itt az ész nélküli halmozás ellenszere - hogy pontosan milyen ötlettel rukkolt elő egy dán üzlet, az kiderül az nlc.hu cikkéből.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció