Koronavírus: a legtöbb idősotthonban mindent rendben találtak

Az ellenőrzött otthonok közül mindössze 2-ben nem biztosították az orvosi ellátást - osztotta meg a bentlakásos szociális intézmények ellenőrzésével kapcsolatos tapasztalatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Körülbelül egy hónapja rendelte el a tisztifőorvos az idősotthonok ellenőrzését. Erre azért volt szükség, hogy minél előbb feltárják az esetleges hiányosságokat, majd ezeket orvosolva csökkenthessék az intézményekben a koronavírus terjedésének kockázatát.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus idősotthon, koronavírus idősek otthona, koronavírus operatív törzs, koronavírus operatív törzs tájékoztatója
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus idősotthon, koronavírus idősek otthona, koronavírus operatív törzs, koronavírus operatív törzs tájékoztatója

Ezekkel voltak problémák

A koronavírus-járvány idején zajlott ellenőrzéseken a járványügyi szakemberek azt tapasztalták, hogy 343 intézményben biztosított volt az orvosi ellátás, 193 intézményben pedig egyéb szakorvos - például pszichiáter és ortopédus - is a lakók rendelkezésére állt. A tisztifőorvos tájékoztatása szerint az otthonok többségében biztosítottak voltak a tárgyi feltételek, három intézményben azonban azonnali intézkedésre volt szükség, hogy felszámolják a hiányosságokat. 5 esetben azt tapasztalták, hogy nem szabályosan kezelték a veszélyes hulladékokat, valamint az otthonok 10 százalékban a fertőtlenítő takarítással kapcsolatban akadtak problémák.

A tájékoztatón Müller Cecília megköszönte az ápolók lelkiismeretes munkáját az ápolók napja alkalmából. Mint mondta, a koronavírus-járvány a szokásosnál is nagyobb terhet ró a dolgozókra. “Az ő munkájukat akkor értékeljük igazán, amikor mi magunk is kiszolgáltatottá válunk” - fogalmazott.

Visszatérnek a korábbi ellátási rendhez

Arról is beszélt, hogy jelenleg 35 fekvőbeteg-ellátó intézményben ápolnak koronavírus-fertőzötteket. De ahhoz, hogy a normál ellátás visszarendeződhessen, vissza kell térni a járvány kezdeti szakaszában megszokott, úgynevezett központosított ellátási rendhez. Ennek értelmében az újonnan diagnosztizált, súlyos állapotban lévő, de szállítható betgeket az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben látják el. Szükség esetén újabb intézményeket vonnak be az ellátásba. A tisztifőorvos azonban kiemelte, hogy nem szükséges ebbe a 2 intézménybe szállítani azokat a betegeket, akiknek kezelését már megkezdték a területi kórházban, és az orovosok nem látják indokoltnak az átszállítást.

Megemlítette továbbá, hogy elegendő vérplazma donor áll rendelkezésre a magyar koronavírus-fertőzöttek kezeléséhez. A korházi látogatási tilalom feloldásával kapcsolatban azonban még nem tudnak konkrét időpontot mondani - mondta el egy kérdésre válaszolva. Közölte azt is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai részt vettek egy nemzetközi körvizsgálatban, amely során az volt a feladat, hogy ismeretlen mintákból kellett kimutatni a vírus jelenlétét és mennyiségét. Az NNK szakemberei 100 százalékban sikeresen teljesítettek - hangsúlyozta Müller Cecília.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy keddig már 421, hatósági házi karanténban lévő személy vállalta önként az elentronius ellenőrzéshez szükséges szoftver telepítését és használatát. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa beszélt. Elmondta azt is, hogy a koronavírus-járvány hazai kezdete óta már 86 esetben indítottak büntetőeljárást rémhírterjesztés miatt.

Csak negatív teszttel lehet idén Görögországban nyaralni - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció