Koronavírus: a kórházakban mostantól ritkábban kell tesztelni

A COVID-szűrések alkalmazásával kapcsolatban kaptak új iránymutatást csütörtökön a kórházi vezetők Müller Cecília tisztifőorvostól, amelynek értelmében vissza kell fogniuk az elvégzett PCR-tesztek számát.

A kórházaknak küldött levélben Müller Cecília azt írta, hogy a tervezett műtétek és egyéb ellátások előtt csak akkor van szükség az úgynevezett PCR-tesztre, ha a páciensnek COVID-19-re utaló tünetei vannak - tudta meg a Népszava. Egyéb esetben a védőruha viselését ajánlja, amely elegendő védelmet nyújthat, még a szakma által az egészségügyiek megfertőződése szempontjából magas kockázatúnak értékelt beavatkozásoknál is.

Az új COVID-teszt lesz a hazai vakcinafejlesztés alapja A magyar egészségügyet önellátásra készítették fel, hiszen azt látták, hogy a koronavírus-járvány idején Európa nem tudott minden országot ellátni, így azok magukra voltak utalva. Ezért is indultak el a magyar kutatások, amelyek nagyon eredményesek - ismertette Kásler Miklós. Részletek itt.

Azt, hogy a közvetlen betegellátásban dolgozókat mikor és milyen gyakran szűrjék, a kórházvezetőkre bízzák. Ezzel kapcsolatban azonban így fogalmazott az országos tisztifőorvos: „a szűrési kötelezettség kizárólag járványügyi célból elrendelt vizsgálatokra vonatkozik.” E kitétel értelmezése pedig több kórházigazgató szerint is problémás, hiszen az egészségügyi személyzetet eddig is csak azért szűrték, hogy megelőzzék a járványt. A lap információja szerint akadt, aki szerint ez azt jelentheti, hogy kizárólag csak akkor szűrhetnek most már orvosokat, ápolókat, ha a koronavírusfertőzéstüneteit észlelik valakinél.

Ha túl sok a teszt, vizsgálat lesz

Az iránymutatásban megjegyezték azt is, hogy amennyiben egy intézményből túl sok minta érkezne a laborokba, az „felvetheti a járványgóc gyanúját és a Járványügyi Bevetési Egység bevonásának szükségességét.” Ilyen esetben vizsgálatot indít a tisztifőorvosi hivatal, amelybe bevonják a kórházparancsnokokat, valamint a kormányhivatalok népegészségügyi osztályait. Ha pedig a nyomozás azt állapítja meg, hogy az intézmény nem az NNK által kiadott eljárásrend szerint kérte a szűréseket, úgy azok költségét a kórháznak kell állnia, amely komoly kiadást jelenthet.

Az elvégezhető PCR-tesztek számának csökkentését többen bírálták, különösen miután a napokban derült ki, hogy a budapesti koronavírus-fertőzöttek harmada kórházakban kapta el a betegséget. "Müller Cecília legújabb iránymutatása Ionesco abszurd drámáira emlékeztet – kommentálta az NNK levelét a Népszavának Falus Ferenc egykori tisztifőorvos.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció