Koronavírus: a globális lakosság ötöde veszélyben van

Ötből egy embernél súlyos betegséget okozhat az új típusú koronavírus - állapították meg a tudósok.

Egy nemzetközi tudóscsoport becslése szerint a világ minden ötödik emberénél fennáll a veszélye annak, hogy súlyos állapotba kerül a koronavírus-fertőzés miatt - írta meg a CNBC.

A globális lakosság ötöde veszélyben van

A koronavírus-járvány kitörése óta folyamatosan hangoztatják az egészségügyi hatóságok, hogy a krónikus betegségben szenvedő emberek körében nagyobb a kockázata annak, hogy súlyos megbetegedést okozzon a koronavírus. Ezért a Lancet című orvosi folyóiratban publikált tanulmányban amerikai, brit és kínai kutatók kiszámították, hogy világszerte nagyjából hány embernek van oka ettől tartani. A szakemberek számításai alapján 1,7 milliárd ember, vagyis a világ népességének 22 százaléka a magasabb kockázatú csoportba tartozik.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus világjárvány, koronavírus rizikó, koronavírus veszély, koronavírus súlyos betegség, koronavírus veszélyeztetettek
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus világjárvány, koronavírus rizikó, koronavírus veszély, koronavírus súlyos betegség, koronavírus veszélyeztetettek

Ennyit számít az életkor

Koronavírus: ilyen ütemben nőtt az áldozatok száma - kattintson!

A tanulmány azokat a személyeket sorolta a rizikócsoportba, akik legalább egy olyan krónikus betegséggel küzdenek, amely sebezhetőbbé teszi őket a koronavírus-fertőzéssel szemben. Ezek közé tartozik többek között a cukorbetegség, a krónikus vesebetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegség is. “Világszerte minden ötödik ember esetében nagyobb a súlyos betegség kialakulásának kockázata, ám a rizikó szintje korcsoportonként jelentősen eltér” - ismertették a tanulmány szerzői. Állításuk szerint a 70 év felettiek körében 73 százalékkal növeli meg a súlyos megbetegedés esélyét egy krónikus betegség, a 20 év alattiak esetében azonban mindössze 4 százalékkal emeli a rizikót egy alapbetegség.

A szakemberek azt is megállapították, hogy mely országokban él a legtöbb magas kockázatú ember. Sok ember tarthat a súlyos koronavírus-fertőzés kialakulásától például Japánban és Puerto Rico-ban, ezeken a helyeken ugyanis nagyon magas az idősek aránya. Az afrikai országokban a HIV elterjedtsége, a Fidzsi-szigeteken és Mauritiuson pedig a cukorbetegség gyakorisága miatt nagyobb a kockázat.

Amikor rendkívül magas a kockázat

A rendkívül magas kockázatú csoportba pedig azokat sorolták a kutatók, akik gyakran már az alapállapotuk miatt is kórházi kezelésre szorulnak. Ebbe a csoportban világszerte mintegy 349 millió ember, tahát a világ népességének 4 százaléka tartozik. A 70 évnél idősebbek 20 százaléka rendkívül magas kockázatúnak számít. További érdekesség, hogy ebbe a csoportba kétszer annyi férfi tartozik, mint nő: világszerte az összes férfi 6 százaléka, míg a nők 3 százaléka lehet szinte biztos abban, hogy életveszélyes állapotba kerül, ha elkapja az új típusú koronavírust.

A szakértők az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az amerikai és a brit egészségügyi hatóságok adatainak elemzésével állapították meg a lakosság kockázati besorolását 188 országban. Kiemelték azonban, hogy ezek csak becslések, és több olyan tényezőt is figyelmen kívül hagytak, ami szintén megnövelheti a koronavírussal szembeni sebezhetőség mértékét. Ugyanakkor úgy vélik, hogy számításaik jó kiindulópontot jelenthetnek a védekezési stratégiák és a védőoltások elsődleges célcsoportjainak meghatározásához.

15-en fertőződtek meg koronavírussal ,miközben a karantén végét ünnepelték - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció