Koronavírus: 902 új eset és 131 halott itthon

Az elmúlt 24 órában 902 új koronavírus-fertőzöttet és 131 újabb áldozatot regisztráltak Magyarországon.

Újabb 902 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 317571-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Emellett elhunyt 183 beteg, így a koronavírus-járvány hazai áldozatainak száma 9292-re emelkedett - olvasható a koronavirus.gov.hu-n. A legutóbbi elhunytak többsége idős, krónikus betegséggel küzdő személy volt. A tegnapi legfiatalabb áldozat egy 29 éves férfi volt, aki több betegséggel is küzdött. Meghalt ugyanakkor egy 44 éves férfi is, akinek nem volt ismert alapbetegsége.

6298-en vannak kórházban

Jelenleg 169914 aktív koronavírus-fertőzött van Magyarországon. 6298-en szorulnak kórházi kezelésre, közülük 444-en lélegeztetőgépen vannak. Közben viszont 138365 személyt már gyógyultnak nyilvánították. A legfrissebb adatok szerint 21667 személy van hatósági házi karanténban, és már több mint 2,62 millió koronavírustesztet végeztek el az országban.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus halottak száma
A Dél-pesti Centrumkórház dolgozója megkapja a koronavírus elleni vakcinát.Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Új szakasz indult

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy szombaton megérkezett az első vakcina-szállítmány Magyarországra és megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. Az első vakcina-szállítmányt szombaton öt kijelölt kórházi oltóhelyre juttatták el: a Dél-Pesti Centrumkórházba, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába. Az első Pfizer-vakcina szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A következő Pfizer-szállítmány várhatóan még december végén megérkezhet, azt pedig újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik az egészségügyi dolgozók oltása.

Koronavírus: új mutációt azonosítottak Afrikában - kattinson a részletekért!

Hétfő délután 6000 ampullányi orosz koronavírus-vakcina is érkezett Magyarországra. A szállítmányt a Nemzeti Népegészségügyi Központba vitték, és a szakemberek hamarosan döntést hoznak az oltóanyag felhasználásának módjáról. Oroszországban 40 ezer ember bevonásával már túl vannak a klinikai tesztelésen, aminek az eredménye 91,4 százalékos hatékonyságot mutat. 2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

Még lehet regisztrálni

A védőoltás minden esetben ingyenes és önkéntes, így érdemes rá regisztrálni, hogy a hatóságok fel tudják majd venni a kapcsolatot a jelentkezőkkel. A védőoltásra eddig több mint 300 ezren regisztráltak védőoltásra az erre a célra létrehozott honlapon. A nyugdíjasoknak pedig a posta még idén kézbesíti azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A nyugdíjasok a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével is jelezhetik igényüket az új típusú koronavírus elleni oltásra.

Ambrus Attiláéknál nem vita kérdése a koronavírus elleni védőoltás - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)