Koronavírus: 5 beteg egy fővárosi idősotthonban

A hírt péntek este jelentett be Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere saját Facebook-oldalán.

"Sajnos megtörtént az, amitől mindannyian tartottunk: 5 idősotthonban élő embert fertőzött meg a koronavírus, további 13 lakó mutat a betegségre utaló tüneteket. Ők mindannyian kórházi kezelés alatt állnak" - közölte Karácsony Gergely. A főpolgármester kifejtette azt is, hogy a Pesti Úti Idősek Otthonában újabb óvintézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy ne terjedjen tovább a vírus.

A Pesti Úti Idős Otthon épülete. Fotó: www.pestiut.hu
Főváros Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthonának épülete. Fotó: www.pestiut.hu

Azt egyelőre nem tudni, hogy a koronavírus hogyan jutott be az intézménybe, valószínesíthetően még a látogatási tilalom előtt történhetett ez meg. Karácsony Gergely videós üzenetében elmondta, hogy a X. kerületi tisztifőorvos azonnal járványügyi zárlatot rendelt el az idősek otthonában. A Fővárosi Önkormányzat pedig egy magánlabor segítségével mind az ott dolgozókat, mind a bentlakókat letesztelte az új koronavírusra, mintegy 200 mintavétel történt. A tesztek eredményére még várnak. Az intézmény dolgozói minden szükséges védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel el vannak látva - hangsúlyozta a főpolgármester.

Mivel az idősek különösen veszélyeztetett csoportnak számítanak, ráadásul az otthonokban az összezártság miatt a kórokozók gyorsan terjedhetnek, Karácsony Gergely szerint külön biztonsági intézkedések szükségesek. Felhívta rá a figyelmet, hogy a kórházakból, fekvőbeteg-ellátó intézményekből csakis negatív koronavírusteszt birtokában engedjenek vissza idős embereket az ilyen szociális otthonokba. E nélkül ugyanis az ilyen kívülről beérkező lakók fokozott kockázatot jelentenek a veszélyeztetett korosztályba tartozó embereket gondozó intézményekben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: