Koronavírus: 39 ezer embernek elegendő vakcinát kaptunk

Örömteli hír, hogy alig egy évvel az új típusú koronavírus felbukkanásának bejelentése után már rendelkezésünkre áll a hatékony védekezési lehetőség, a vakcina - emelte ki Müller Cecília országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

A koronavírus-járvány hazai alakulásával kapcsolatban bizonyos fokú stabilitás állt be, és minden számadatot tekintve javulást látunk - ismertette a tisztifőorvos. Kiemelte ugyanakkor, hogy a kór ellen kifejlesztett védőoltás megjelenése a járvánnyal szembeni küzdelem egyik sarkalatos pontja.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország, koronavírus védekezés, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag, koronavírus operatív törzs
Alig egy évvel az új kór felbukkanásának bejelentése után már elérhető a vakcina.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Folytatódik az oltási kampány

A mai napon már a harmadik szállítmány is megérkezett Magyarországra a Pfizer/BioNTech oltóanyagból, így újabb 39 ezer ember beoltására nyílt lehetőség. Így ezekkel együtt eddig több mint 78 ezer fő immunizálására elegendő koronavírus-vakcinát kaptunk. Az egészségügyi dolgozók közül egyénként már legalább 15 ezren megkapták a védőoltás első adagját, a második dózist 21 nappal később adják be.

Koronavírus: velük folytatódik az oltási program - kattintson!

A szakember megemlítette továbbá, hogy az új típusú koronavírus elleni oltási program következő lépcsőjében már a szociális otthonok lakóit és dolgozóit is olthatják. A vakcinálást ebben az esetben helyben, az adott intézményekben szervezik meg, hogy a gondozottak szállítása ne jelentsen plusz terhet.

Hamarosan dönt a kormány

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a kormány friss döntése értelmében éjféltől ismét fogadja az ország a Nagy-Britanniából érkező személyszállító repülőgépeket, a korlátozás fenntartását ugyanis már nem látták indokoltnak. A hazatérő magyarok azonban automatikusan hatósági házi karanténba kerülnek. A többi, korábban bevezetett védelmi intézkedés azonban továbbra is érvényben marad, legalább január 11-éig. A koronavírus elleni küzdelmet szolgáló szabályok további sorsáról pedig hamarosan dönt a kormány. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt.

Győrfi Pál meghatódott, miután megkapta a koronavírus elleni védőoltást - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: