Koronavírus: Rusvai elmondta, mikor robbanhat be az újabb hullám

Ősszel jöhet az újabb koronavírus-hullám Rusvai Miklós virológus szerint, aki arról is beszélt, hogy jelenleg a kórokozó egy jóval fertőzőbb változata terjed.

„A vírus most kihasználja azt a lehetőséget, hogy a világ kinyitott” – nyilatkozta a TV2-nek Rusvai Miklós, hozzátéve: az elmúlt nyarakhoz képest a koronavírus nem tűnt el, hanem jelen maradt, és fertőzőképesebb, mint a korábbi változatok.

koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus-hullám, Rusvai Miklós
Ősszel jöhet az újabb koronavírus-hullám Magyarországon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Jelenleg az omikron BA4-es, BA5-ös változata terjed, amely leginkább megfázásszerű tüneteket okoz. Az elmúlt hetekben egyébként a fertőzöttek és a betegek száma enyhén emelkedett itthon – a legfrissebb adatok szerint 28 510 aktív fertőzött van az országban. Azok viszont, akik korábban beoltották magukat, jóval könnyebben vészelik át a betegséget.

„Nálunk és Szlovákiában, Horvátországban, Lengyelországban, Szerbiában talán most tetőzik, én ebben bízom, és utána levonul majd” – mondta a virológus, aki szerint, bár augusztusra csökkenni fog a fertőzöttek száma, ősztől valószínűleg újabb hullám várható. „Ősszel, az iskolakezdés után, amikor az emberek visszatérnek a munkahelyekre a szabadságból, beköszönt a hűvös, nyirkos idő, akkor majd vélhetőleg egy újabb járványhullám indul meg.”

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)