Koronavírus-oltás: mennyi idő után leszünk védettek?

A Pfizer vakcinája a második oltástól számítva egy hét után fejti ki hatását - ismertette Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában hétfőn.

Koronavírus: hogyan lehet jó a vakcina az új mutációk ellen? A válaszért kattintson!

A Pfizer és a BioNTech által közösen kifejlesztett vakcinából fejenként 2 dózisra van szükség, amelyeket 3 hét különbséggel kell beadni. Az immunitás a második adag beadása után 1 héttel alakul ki, így a védőoltás összességében egy hónap elteltével nyújt védelmet az új típusú koronavírus ellen. Ez azt jelenti, hogy az első oltás után sem lehet a higiéniai szabályokon lazítani, továbbra is be kell tartani azokat - figyelmeztetett a szakember.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus védekezés, koronavírus megelőzés, koronavírus immunitás, koronavírus védettség, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Elkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása Csíkszeredában. Fotó: MTI/Veres Nándor

Vannak ellenjavallatok

A Pfizer már elérhető koronavírus-vakcinája egyébként krónikus betegek számára is adható, ugyanakkor van néhány kivétel. Ezek közé tartozik az akut lázas betegség, a várandósság és a vakcina valamelyik összetevőjével szembeni allergia. "Egyébként 16 év felett ez a védőoltás mindenkinek ajánlott" - hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.

Mi a helyzet a gyógyultakkal?

A szakember elmondása szerint azoknak, akik már átestek a COVID-19 nevű betegségen, azt javasolják, hogy a gyógyulástól számítva várjanak legalább három hónapot, mielőtt beoltatnák magukat. Ennek azonban főként csak a vakcinakészlet optimális felhasználása miatt van jelentősége, mert a védőoltás egyébként bármikor beadható a gyógyultaknak is.

Koronavírus miatt került kórházba Larry King, a híres amerikai tévés - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: