Koronavírus-oltás: már csak erre várunk

Minden feltétel adott a koronavírus elleni oltóanyagok tárolásához és szétosztásához. Egyetlen dolgot várunk most, hogy kellő mennyiségű vakcina álljon rendelkezésre, hogy minél nagyobb számban be tudjuk adni az embereknek - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Mint ismert, kedden megérkezett a Moderna amerikai gyógyszergyártó új típusú koronavírus elleni vakcinájának első szállítmánya Magyarországra. Az oltóanyagot a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat telephelyére vitték. Összesen 7200 adagot kaptunk, ami 3600 ember beoltására lesz elég, egy embernek ugyanis 2 dózist kell kapnia.

koroavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Az amerikai Moderna cég első magyarországi szállítmánya. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az otthonok kapják a Moderna vakcináit

A Moderna koronavírus -vakcináját szociális intézményekbe, illetve idősotthonokba szállítják, ahol a bentlakókat és az ott dolgozókat oltják be vele. "Ez egy képletes mennyiség, de február végéig kéthetente történik szállítás" - emelte ki Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos a Hungaropharma telephelyén tett helyszíni látogatásán azt is elmondta, hogy a gyógyszer-nagykereskedelmi cég minden típusú vakcina biztonságos tárolására és kiszállítására is felkészült.

Ebben más, mint a Pfizer-vakcina

Koronavírus: egyre jobban bízunk az oltásban - részletek itt .

A Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját mínusz 75 Celsius-fokon kell tárolni, míg a Moderna oltóanyaga mínusz 20 fokot igényel, és kiolvasztás után 2-8 fokon 30 napig lehet tárolni. Emellett a két oltóanyag abban is különbözik, hogy a Pfizer esetében 21, a Moderna készítményénél pedig 28 napnak kell eltelnie a 2 dózis beadása között. A COVID-19 elleni, amerikai oltóanyag hatékonysága egyébként 94 százalékos.

Neves orvosprofesszorok és járványügyi szakemberek részvételével felvilágosító kampány indult Ausztriában a koronavírus elleni védőoltásról. A kampány célja, hogy hiteles szakemberek segítségével növeljék a lakosság ismereteit és bizalmát, illetve az oltási hajlandóságot. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)