Koronavírus-oltás: jövő héten újabb szállítmányok érkeznek

A jövő héten újabb 39 ezer főnek elegendő oltóanyag érkezik Magyarországra a Pfizer-BioNTechtől - ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Szakértő: bízhatunk a koronavírus-vakcinában - kattintson!

Hamarosan a 4. szállítmány is megérkezik Magyarországra a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyagából. De várhatóan a Moderna koronavírus elleni vakcinájából is kapunk egy kisebb mennyiséget, bár ennek szállítási időpontját még nem tudják pontosan. A cél azonban az, hogy az országba érkező adagokat a lehető legrövidebb időn belül beadják a kritikus csoportoknak - hangsúlyozta Müller Cecília. Elmondása szerint Magyarország a Pfizer-BioNTech vakcinájából összesen 3,3 millió személy beoltására elegendő mennyiséget rendelt, a Modernánál lefoglalt oltóanyagokkal pedig 872 ezer embert tudnak majd immunizálni.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus védekezés, koronavírus megelőzés, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag, koronavírus operatív törzs
Beoltanak egy dolgozót a koronavírus ellen a XV. kerületi Olajág Otthonban. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nagy feladat, óriási előrelépés

Jelenleg párhuzamosan zajlik az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális intézmények lakóinak és gondozóinak beoltása, január 16-ától pedig sokan már a 2. dózist kapják meg. A tisztifőorvos úgy fogalmazott, hogy vakcinázás megszervezése és kivitelezése egy komoly logisztikai feladat, de egyben egy hatalmas előrelépés is az új típusú koronavírus elleni küzdelemben. Kérdésre válaszolva elmondta, ő is beoltatja majd magát. “Ez nem is kérdés” - jegyezte meg.

Marad a szigor

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy az operatív törzs javaslatának hatására a kormány a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések meghosszabbítása mellett döntött. Ennek értelmében tehát a maszkviselési kötelezettség, az éjszakai kijárási tilalom, az üzletek rövidített nyitvatartása, valamint a középiskolások digitális oktatása legalább február 1-jéig érvényben marad. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt.

Veszélyes álhíreket terjesztenek, sőt a mentősök halálát is kívánják egyesek az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: