Koronavírus-oltás: ezért fontos, hogy regisztráljunk

Azt már korábban is sejteni lehetett, hogy aki nem regisztrál a koronavírus elleni védőoltásra, azt valamilyen hátrány érheti. Mindeddig az volt a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy előjegyzés nélkül később kerülünk sorra az oltási programban. Most azonban kiderült, hogy ennél sokkal többről van szó.

Koronavírus-oltás: két szállítmány is érkezik holnap - kattintson!

2020 decemberében elindult Magyarországon a vakcinaelőjegyzési kampány, amelynek keretében levélben és online jelezhetjük igényünket az új típusú koronavírus elleni vakcinára. A hivatalos kommunikációból sokáig csak annyi derült ki, hogy a regisztrációs lehetőség az igények felmérésére jó, illetve annak biztosítására, hogy aki biztosan beoltatná magát, az ezt hamarabb megtehesse, mint a még vacillálók.

A 444.hu birtokába jutott levél szerint azonban már egyértelművé vált, hogy aki nem regisztrál, az nem kaphat a koronavírus elleni vakcinából. A portál egyik olvasója ugyanis a fővárosi tisztifőorvos helyettesétől, Kelemen Erzsébettől ezt a választ kapta a kérdésére.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag, koronavírus vakcina-előjegyzés
Koronavírus elleni vakcináját kap egy dolgozó az Új Szent János Kórház szakrendelőjében. Fotó: MTI/Mónus Márton

Oltást akar? Regisztrálnia kell!

A levél szerint a vakcina iránti igényünket kérféleképpen fejezhetjük ki: online regisztrációval az erre a célra létrehozott oldalon, illetve a nyugdíjasok a postai úton visszaküldött, kitöltött regisztrációs űrlappal is jelentkezhetnek. "Az állam felé ezek a regisztrációk jelzik, mennyi oltóanyagot szükséges beszerezni, mivel az oltás ÖNKÉNTES" - olvasható a helyettes válaszában. A legfontosabb rész azonban ez: "aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igénye". Ha tehát valaki beoltatná magát a koronavírus-fertőzés ellen, akkor mindenképpen regisztrálnia kell.

Meddig lehet regisztrálni?

A fent idézett levél a hvg.hu szerint tisztázta az eddig egymással nem teljesen összhangban lévő információkat arról, hogy kell-e, kötelező-e vagy felesleges-e a regisztráció. A lényeg tehát az, hogy mindenkinek jeleznie kell a szándékát, épp azért, mert a koronavírus elleni vakcinázás önkéntes alapú.

A portál azonban - a Koronavírus Sajtóközpont tájékoztatása alapján - arról is beszámolt, hogy a regisztrációra egész évben lehetőségünk lesz. Ám aki később jelentkezik, az később is kapja meg COVID-19 elleni védelmet kiváltó vakcinát.

"A fegyver, amely megállíthatja a pandémiát, itt van mindannyiunk kezében, nem engedhetjük meg, hogy nem használjuk" - jelentette ki a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban Karácsony Gergely főpolgármester. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: