Két koronavírus-gyorsteszt is használhatatlan

Két koronavírus-gyorstesztet is bevizsgáltak a Semmelweis Egyetem kutatói, és kiderült, hogy ezek rendkívül pontatlan eredményeket adnak.

A járvány terjedése óta világszerte milliószámra vásárolják a gyorsteszteket az országok. Ezek a leírásuk szerint egy csepp vérből képesek kimutatni a koronavírus elleni IgM (immunoglubulin-M) és IgG antitestet, amelyek arra utalnak, hogy azimmunrendszermár találkozott a vírussal. Egyre több vizsgálta igazolja azonban, hogy ezek a tesztek igen pontatlanok és nagy arányban fals eredményeket mutatnak. Most a Semmelweis Egyetem is megvizsgált két kínai gyártású gyorstesztet és hasonlóan rossz eredményre jutott - írja az Index.

Nagyon pontatlanok a gyorstesztek

Fontos tisztázni, hogy ezeknek a teszteknek semmi közük azokhoz a PCR-tesztekhez, amelyeket a Semmelweis Egyetem a négy magyar orvosképző egyetem közreműködésével indított kampányában használ a tömeges teszteléshez. A polimeráz-láncreakción (PCR) alapuló tesztek egészen más módszerrel dolgoznak, ezek ugyanis közvetlenül a vírus örökítő anyagát mutatják ki. A jelenlegi ismereteink szerint ezek a tesztek adhatják a legbiztosabb eredményt a vizsgált személy fertőzöttségéről.

A vizsgált gyorstesztek nagyon pontatlannak bizonyultak. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A vizsgált gyorstesztek nagyon pontatlannak bizonyultak. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Az egyetem kutatói a gyorstesztek eredményeit a PCR-tesztek eredményeihez mérték és megdöbbentően sok eltérést tapasztaltak. Eredményeik szerint a vizsgált gyorstesztek a ténylegesen fertőzötteknek csupán harmadát mutatják pozitívnak, a ténylegesen negatívok közül pedig 7-13 százalékot fals pozitívnak mutatnak. Ez utóbbi azért is problémás, mert így teljesen egészséges embereket vonnak megterhelő és felesleges járványügyi korlátozások alá. Emiatt ha a gyorsteszt pozitív eredményt ad, minden esetben PCR-teszt végzendő, és csak ez utóbbi alapján lehet bármiféle diagnózist felállítani - állítja a tanulmány.

Bár a Semmelweis Egyetem most csupán kétféle gyorstesztet vizsgált, nem kizárt, hogy a többi ilyen termék is hasonlóan rosszul teljesít. Ezért is tűnik indokoltnak, hogy minden tesztet, mielőtt tömegesen alkalmazni kezdenék, hazai laborokban vizsgáljanak be, a mostani tanulmányhoz hasonlóan.

A koronavírus-járvány ellenére május 4-én megkezdődnek az írásbeli érettségik. Központi forrásból maszkot, kesztyűt és fertőtlenítőszert biztosítanak a diákoknak és a tanároknak. Erről bővebben az nlc.hu cikkében olvashatunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció