Kell-e tartanunk a fluronától?

A koronavírusos esetek számának emelkedésével több lehet a fluronás beteg is - erről beszélt az RTL Híradónak Nyíri Miklós, a Neumann Lab ügyvezetője.

Egyelőre nem azonosítottak sok fluronás beteget: általánosságban havi egy kettős fertőzést mutatnak ki, vagyis ritka, hogy valaki egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzát - nyilatkozta az RTL Híradónak Nyíri Miklós, a Neumann Lab ügyvezetője. Mint mondta, adataik szerint lassan növekszik az influenzafertőzések aránya, de nem zárja ki, hogy egy influenzajárvány előtt állunk.

flurona
Koronavírus vagy influenza? Nem mindegy. Fotó: Getty Images

A szakember felhívta rá a figyelmet: járványügyi szempontból és a kezelést illetően is egészen más helyzetben van, aki influenzás, mint aki koronavírus-fertőzéssel küzd. Mint mondta: amikor egy bizonyos tünetegyüttes jelentkezik, már csak a továbbfertőződés lehetséges következményei miatt is fontos kideríteni, hogy influenzás vagy koronavírusos megbetegedésről van-e szó.

Jelenleg 1887 koronavírusos beteget ápolnak kórházban Magyarországon, közülük 60 ember van lélegeztetőgépen.

A titokzatos flurona

Nyíri Miklós szerint a koronavírusos esetszámok növekedésével - amit a koronavírus BA.2 alvariánsának rohamos terjedése okoz - több fluronás betegre lehet majd számítani, de mint mondta, az döntő kérdés, hogy jön-e hatodik hullám, és ha igen, az mekkora lesz.

A flurona azt jelenti, hogy az influenzavírus és a koronavírus egy időben van jelen valakinek a szervezetében. Ám fontos tudni, hogy a két vírus nem kombinálódik.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: