Jóval tovább tarthat a járvány, mint gondolták

Bár a legtöbb országban már lassulni látszik az új típusú koronavírus terjedési üteme, a járvány végével kapcsolatban még senki sem tud biztosat mondani. Egyes becslések szerint akár még 2 további hullámra, vagy 2 évig tartó terjedésre is számíthatunk.

A legtöbb ország már elkezdte a koronavírus ellen bevezetett intézkedések enyhítését, de sok helyen már a járvány újabb hullámára készülnek. A szakemberek szerint idén ősszel vagy télen indulhat a “második felvonás”, és ezt a többség a mostaninál is súlyosobbnak jósolja. A németországi Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) azonban a napokban arra figyelmeztetett, hogy már ősz előtt elindulhat egy újabb nagyszabású fertőzéshullám.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus-járvány, koronavírus második hullám, koronavírus terjedése, koronavírus nyár, koronavírus ősz
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus-járvány, koronavírus második hullám, koronavírus terjedése, koronavírus nyár, koronavírus ősz

A legoptimistább becslés

Németországban még a legoptimistább becslések szerint is legalább az év végéig eltart a koronavírus-járvány. Bár az országban már csökken egy ideje az újonnan igazolt fertőzések napi száma, ez még nem jelenti azt, hogy a világjárvány végének kezdeténél járunk - hangúlyozta Helge Braun német kancelláriaminiszter. Ő úgy véli, a fizikai kapcsolatok visszafogása és a társas távolságtartás módszere igen hatékonynak bizonyult, ezért ezt meg is tartják az élet minden területén. Ahol nagy a társasági élet, ott a vírus is jobban terjed, az utazások révén pedig szétterjed, így a lokális fellángolások helyett újabb országos járványkitörés következhet - fejtette ki.

Már karácsony előtt megjelenhetett Európában az új típusú koronavírus - kattintson a részletekért!

Ezzel kapcsolatban az RKI alelnöke, Lars Schaade úgy nyilatkozott, hogy az eddigi kutatási adatok arra utalnak, hogy a SARS-CoV-2-nél lehet némi szezonális hatás, így nyáron enyhülhet, ősszel pedig ismét erősödhet a koronavírus-járvány. De az is előfordulhat, hogy már ősz előtt kiformálódik egy újabb hullám, mert a járványlassító korlátozások fellazításával újra felgyorsul a vírus terjedése. Oltóanyag és gyógyszer hiányában csak az emberi magatartás befolyásolja a járvány alakulását, ezért változatlanul fontos, hogy mindenki a vírus megjelenése révén megváltozott viszonyokhoz igazítsa a magatartását - emelte ki a szakember.

Akár egy harmadik hullám is jöhet

Az RKI korábban egyébként arra is felhívta a figyelmet, hogy védőoltás nélkül egy járvány akkor ér véget, ha a népesség 60-70 százaléka átesik a fertőzésen. Azzal számolnak, hogy Németországban nemcsak egy második, de egy harmadik hullám is jöhet. A koronavírus úgynevezett reprodukciós rátája (R0) a napokban 0,71-en állt Németországban, ami azt jelenti, hogy 100 fertőzött már csak átlagosan 71 embernek adja tovább a vírust.

Két évig is eltarthat

Nem túl optimista a koronavírus-járvány végével kapcsolatban az a tanulmány sem, amely május elején jelent meg. A Minnesotai Egyetem kutatói szerint, ha az új típusú koronavírus úgy fog viselkedni, mint a spanyolnátha, akkor a második hullám sokkal pusztítóbb lesz, és akár két évig is eltarthat a járvány. Egy harvardi epidemiológus, Marc Lipsitch szerint pedig nagyon káros lenne egy olyan illúzióba ringatni magunkat, hogy ha egyszer kordában tudtuk tartani a járványt, akkor ez legközelebb is így lesz. A szakemberek szerint semmi okunk ezt hinni, sokkal inkább egy erőteljesebb “visszatérésre” kellene felkészülnünk a kórokozó részéről.

A SOTE rektora szerint szinte kizárt, hogy nyáron lényegi járvány legyen - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció