Jobban kihatott a járvány a gazdaságra, mint gondolták

Rontott az idei világgazdasági prognózisán a Nemzetközi Valutaalap (IMF), miután a koronavírus-járványnak a korábban becsültnél is nagyobb volt a negatív hatása.

A világgazdasági növekedés a 2019-es 2,9 százalékból az idén 4,9 százalékos GDP-csökkenésbe fordul az IMF szerint, majd jövőre ismét növekedésbe vált át, amelynek mértéke 5,4 százalékos lesz. Az IMF az áprilisban kiadott World Economic Outlook (WEO) prognózisát így az idei évre vonatkozóan 1,9 százalékponttal módosította lefelé, a 2021-est pedig 0,4 százalékponttal rontotta.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus világjárvány, koronavírus gazdaság, koronavírus gazdasági hatás, koronavírus hatásai
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus világjárvány, koronavírus gazdaság, koronavírus gazdasági hatás, koronavírus hatásai

Ez az oka a korrekciónak

Az indoklás szerint a koronavírus-járvány az idei első félévben a korábban becsültnél jóval nagyobb csapást mért ténylegesen a világgazdasági aktivitásra. Ennek elhúzódó hatása pedig a talpraállás ütemét is vontatottabbá teszi majd. Januárban, még mielőtt ismertté vált volna, illetve felbecsülhető lett volna a járványvédelmi korlátozások gazdasági aktivitást fékező hatása, az IMF 3,3 százalékos idei és 3,4 százalékos jövő évi GDP-növekedést jelzett előre. A 2021 végére a globálisan megtermelt bruttó hazai termék a mostani prognózis alapján eléri ugyan a krízis előtti szintet, de nagyjából 6,5 százalékponttal marad majd el a még januárban jelzettől.

Sokba kerültek a járványellenes intézkedések - a részletekért kattintson ide!

A fejlett országokban 8,0 százalékos gazdasági visszaesésre lehet számítani az idén az IMF szerint, az áprilisi prognózishoz képest 1,9 százalékponttal alacsonyabbra. A jövő évi növekedés pedig 4,8 százalékos lesz, 0,4 százalékponttal magasabb az előző előrejelzésnél. Az Egyesült Államok szintén 8,0 százalékos GDP-csökkenésre számíthat az idén, vagyis 2,1 százalékponttal nagyobb mértékű csökkenésre az előző prognózisban jelzettnél. A jövő évi növekedési előrejelzést pedig 0,2 százalékponttal rontotta az IMF, 4,5 százalékra.

Ezek az európai kilátások

Az euróövezetben 10,2 százalékos GDP-csökkenést vár az idén az IMF, 2,7 százalékponttal nagyobb mértékűt az áprilisban jelzettnél. Jövőre azonban 1,3 százalékponttal nagyobb mértékben, 6,0 százalékkal növekedhet az euróövezeti gazdaság. Németországban az idei 7,8 százalékos visszaesés után jövőre 5,4 százalékos növekedés következhet be. Az olasz, a francia és a spanyol gazdaságok kilátásain azonban nagyot rontott az IMF a koronavírus-járvány hatásai miatt. Az idei recesszióra tett előrejelzését Franciaország esetében 5,3 százalékponttal, az olaszt 3,7 százalékponttal, a spanyolt 4,8 százalékponttal rontotta tovább. Az olasz és a spanyol gazdaság teljesítménye tehát az idén 12,8 százalékkal, a francia pedig 12,5 százalékkal csökken.

A fejlődő és feltörekvő régiók gazdasága pedig az idén a fejletteknél kisebb mértékben gyengül, jövőre viszont nagyobb mértékben növekszik majd. Az idei csökkenés 3,0 százalékos, a jövő évi növekedés pedig 5,9 százalékos lehet a friss előrejelzés szerint.

Meglepő eredmény: könnyebben fertőződnek meg koronavírussal azok, akik nyáron otthon maradnak - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció