Jó hír az első vérplazmával kezelt magyar betegről

Biztató az állapota annak a COVID-19-betegnek, akinek Magyarországon elsőként adtak be koronavírusból kigyógyult páciensek vérplazmáiból kivont antitesteket Magyarországon.

Ahogy arról a Házipatika.com is beszámolt, külföldi példák nyomán itthon április 23-án kezdtek kezelni egy súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttet egy gyógyult vérplazmájával. "Itt egyfajta passzív immunizációról beszélünk" - fogalmazott akkor Müller Cecília tisztifőorvos.

Árcsökkenést hozott a járvány A koronavírus-járvány miatt jelentős túlkínálat és áresés alakult ki az európai és a magyarországi baromfipiacon. A helyzetet az ágazati szakmai szervezetek - a hazai terméktanács egyetértésével - a harmadik országokból érkező import átmeneti korlátozásával kezelnék - írta hétfőn a Világgazdaság. Részletek itt.

Ez azt jelenti, hogy nem várnak arra, hogy a beteg immunrendszere önállóan elkezdjen antitesteket termelni a vírus ellen, hanem a már kész ellenanyagokat juttatják be a szervezetébe. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője ma reggel az M1 csatornán pedig arról tájékoztatott, hogy a beteg állapota bizakodásra ad okot.

Továbbra is várják a gyógyult COVID-19-betegek jelentkezését, hogy vérplazmát adjanak. Fotó: Getty Images
Továbbra is várják a gyógyult COVID-19-betegek jelentkezését, hogy vérplazmát adjanak. Fotó: Getty Images

A terápiát a Dél-pesti Centrumkórháznak a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együtt sikerült elvégezni. A Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportja pedig jelenleg a lehetséges donorvérek gyűjtésének és tesztelésének fázisában tart, ami nem egyszerű feladat. A donorvéreknek ugyanis a normál véradásnál megszokott egészségügyi és laboratóriumi paraméterek mellett megfelelő mennyiségű antitestet kell tartalmazniuk. Az első kísérletek alapján pedig azt látni, hogy azoknak a szervezetében, akik enyhe tünetekkel vagy tünetmenetesen vészelték át a betegséget, kevesebb antitest termelődött azokhoz képest, akik súlyos vagy középsúlyos tüneteket produkáltak.

A kutatócsoport jelenleg háromszáznál is több hatóanyaggal kapcsolatban végez kísérleteket - mondta Jakab Ferenc, megjegyezve, hogy két hatóanyag rövidesen a klinikai kipróbálás fázisába léphet.

Nem jó ötlet a mikróban fertőtleníteni a szájmaszkokat! Hogy mi történik, ha mégis így teszünk, arról az nlc.hu cikkében olvashat. részletesebben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső