Jó hír az első vérplazmával kezelt magyar betegről

Biztató az állapota annak a COVID-19-betegnek, akinek Magyarországon elsőként adtak be koronavírusból kigyógyult páciensek vérplazmáiból kivont antitesteket Magyarországon.

Ahogy arról a Házipatika.com is beszámolt, külföldi példák nyomán itthon április 23-án kezdtek kezelni egy súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttet egy gyógyult vérplazmájával. "Itt egyfajta passzív immunizációról beszélünk" - fogalmazott akkor Müller Cecília tisztifőorvos.

Árcsökkenést hozott a járvány A koronavírus-járvány miatt jelentős túlkínálat és áresés alakult ki az európai és a magyarországi baromfipiacon. A helyzetet az ágazati szakmai szervezetek - a hazai terméktanács egyetértésével - a harmadik országokból érkező import átmeneti korlátozásával kezelnék - írta hétfőn a Világgazdaság. Részletek itt.

Ez azt jelenti, hogy nem várnak arra, hogy a beteg immunrendszere önállóan elkezdjen antitesteket termelni a vírus ellen, hanem a már kész ellenanyagokat juttatják be a szervezetébe. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője ma reggel az M1 csatornán pedig arról tájékoztatott, hogy a beteg állapota bizakodásra ad okot.

Továbbra is várják a gyógyult COVID-19-betegek jelentkezését, hogy vérplazmát adjanak. Fotó: Getty Images
Továbbra is várják a gyógyult COVID-19-betegek jelentkezését, hogy vérplazmát adjanak. Fotó: Getty Images

A terápiát a Dél-pesti Centrumkórháznak a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együtt sikerült elvégezni. A Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportja pedig jelenleg a lehetséges donorvérek gyűjtésének és tesztelésének fázisában tart, ami nem egyszerű feladat. A donorvéreknek ugyanis a normál véradásnál megszokott egészségügyi és laboratóriumi paraméterek mellett megfelelő mennyiségű antitestet kell tartalmazniuk. Az első kísérletek alapján pedig azt látni, hogy azoknak a szervezetében, akik enyhe tünetekkel vagy tünetmenetesen vészelték át a betegséget, kevesebb antitest termelődött azokhoz képest, akik súlyos vagy középsúlyos tüneteket produkáltak.

A kutatócsoport jelenleg háromszáznál is több hatóanyaggal kapcsolatban végez kísérleteket - mondta Jakab Ferenc, megjegyezve, hogy két hatóanyag rövidesen a klinikai kipróbálás fázisába léphet.

Nem jó ötlet a mikróban fertőtleníteni a szájmaszkokat! Hogy mi történik, ha mégis így teszünk, arról az nlc.hu cikkében olvashat. részletesebben.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)