Jelek, amelyek tripperre utalnak

A gonorrea, tripper és kankó néven egyaránt ismert bakteriális fertőzés az egyik leggyakrabban előforduló nemi betegség a magyar lakosság körében.

A kórokozót vaginális, orális és anális közösülés során is képes átadni a fertőzött személy partnerének. Mindez azt jelenti, hogy a biztonságos szex alapvető eszközének számító gumióvszert az együttlét minden fázisa során viselni kell, amennyiben egy ismeretlennel létesítünk kapcsolatot. Fontos megemlíteni, hogy bár férfiak esetén a gonorrea (tripper, kankó) rendszerint jól észlelhető panaszokkal jelentkezik, nők esetében viszont igen gyakoriak a tünetmentes vagy tünetszegény megbetegedések.

A lehetséges szimptómákat dr. Várkonyi Viktória bőr- és nemigyógyász szakorvos foglalta össze az alábbi videóban. A szakember leszögezte, semmi esetre se próbálkozzunk a probléma otthoni kezelésével - minden esetben orvoshoz kell fordulni a tünetekkel!

Olyan fertőzést diagnosztizáltak egy brit férfinél, amelyet az eddig használt antibiotikumok egyikével sem tudtak kezelni. A férfi egy délkelet-ázsiai alkalmi partnerétől kapta el a trippert.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Alapvetően gomoly- és fátyolfelhős idő várható, de néhol lehetnek derült körzetek is. A csapadék nagy része lecseng, de helyenként még lehet zápor, esetleg zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalra általában 9 és 15 fok közé csökken a hőmérséklet, de a szélcsendes, hidegre érzékeny helyeken ennél pár fokkal hűvösebb lehet. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.