Infektológus: a gyógyultak is fertőzhetnek még

Malária elleni készítményeket, antibiotikumokat és más vírus elleni gyógyszereket is alkalmaznak a koronavírussal fertőzött magyar betegek némelyikénél. Szlávik János infektológus felhívta a figyelmet: a felgyógyult betegeknek is két hét karantén szükséges.

A koronavírus-járvány halálos áldozatainak nagy része az idős, krónikus betegséggel küzdő emberek közül kerül ki - mondta Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője hétfő reggel. A műsorban felidézték a koronavirus.gov.hu-ra feltett legfrissebb információkat, amelyek szerint meghalt újabb két, 90 év feletti, alapbetegségekkel küzdő beteg a koronavírus-járványban Magyarországon, az azonosított fertőzöttek száma pedig 447-re nőtt.

Koronavírus: Kevesebb új beteg Magyarországon 447-re nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és sajnos elhunyt két újabb beteg is. Kattintson a részletekért!

A felgyógyult betegeknek is két hét karantén szükséges

A járvány kibontakozásával az enyhe tünetekkel rendelkezők otthon is gyógyulhatnak. Ilyenkor néhány hét alatt enyhülhet alázés a köhögés - tette hozzá az infektológus. A kórházban csak a súlyos, sokszor életveszélyes állapotban lévőket kell kezelni; közülük körülbelül 10-15 százalék szorul gépi lélegeztetésre - mondta.

Szlávik János felhívta a figyelmet: megállapították, hogy a koronavírus a már teljesen gyógyult, s már jó állapotban lévő betegek szervezetében is kimutatható. Ezért azoknál, akik már három napja jól vannak, további, kéthetes otthoni karanténra van szükség, hiszen csak így lehet biztosítani, hogy nem adják tovább a kórt.

A beteg még a tünetek elmúltával is tovább fertőzhet. Fotó: Getty Images
A beteg még a tünetek elmúltával is tovább fertőzhet. Fotó: Getty Images

Hozzátette, vannak olyan gyógyszerek, amelyekkel a betegség súlyosbodása megelőzhető, ezek között vannak különböző malária elleni készítmények, antibiotikumok és más vírus elleni gyógyszerek. Ezek kombinációjával - úgy tűnik - Magyarországon is sikerül a súlyosabb szövődmények kialakulását csökkenteni. A betegek 30-40 százalékánál alkalmaznak ilyen készítményeket - mondta Szlávik János. Valódi gyógyszer a koronavírus ellen egyelőre csak kísérleti stádiumban létezik - hangsúlyozta.

Ha valaki tudja, hogy mi nehéz időkben a túlélés receptje, akkor a 108 éves néni, aki még az Európa-szerte tömegek halálát okozó 1918-as spanyolnátha járványt is átvészelte. Hogy milyen tanácsokkal szolgálhat a mostani járványra, arról az nlc.hu cikkében is olvashatunk!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: