Hamis fertőtlenítőszerrel vertek át több embert

Vádat emeltek két férfi és két nő ellen, akik a koronavírus-járványt kihasználva hamis kézfertőtlenítő-szert gyártottak és értékesítettek, a csalással pedig hét sértettnek több mint 28 millió forint kárt okoztak - közölte Ibolya Tibor, a Fővárosi Főügyészség vezetője.

A vádlottak 2020. március elején elhatározták, hogy a járványhelyzetben a kézfertőtlenítőkre megnövekedett keresletet kihasználva, hatósági engedély nélkül, nagy tételben olyan alkoholalapú termékeket gyártanak, amelyeket fertőtlenítőszerként hirdetnek, majd azokat kiterjedt üzleti, illetve személyes kapcsolatrendszerük révén értékesítik. A vádlottak bevonták a tervbe az 54 éves férfi 20 éves lányát, valamint a 49 éves nővel párkapcsolatban élő 53 éves férfit is.

kézfertőtlenítő, koronavírus, koronavírus csalás
Hamis fertőtlenítőszerrel vert át több embert két férfi és két nő. Fotó: Getty Images

Engedély nélküli szereket gyártottak

A vádirat szerint az egyik férfi (54 éves) horgászcsalik előállításával és gyártásával foglalkozó céget vezetett, míg az egyik nő (49 éves) egy másik cég ügyvezetője volt. A vádlottak 2017 végén ismerkedtek meg egymással, majd üzleti kapcsolatban is álltak, amelynek során szoros bizalmi viszony alakult ki közöttük. A koronavírus-járvány 2020 márciusában mindkét vádlott cégére negatív hatást gyakorolt.

Az engedély nélküli termékeket az 54 éves férfi és lánya X. kerületi családi házában állították elő úgy, hogy a gyógyszertári alkohol helyett vodkát használtak fel alapanyagként. Az alapanyagok beszerzését és a termékek gyártását elsődlegesen a két férfi végezte. A 20 éves nő ismerősi köréből vevőket toborzott, emellett a termékek előállításában és csomagolásában is részt vett. A 49 éves nő - a termékeken gyártóként feltüntetett saját cége ügyvezetőjeként - pedig a pénzügyekért és a számlázásért felelt a főügyész tájékoztatása szerint.

Szappan vagy kézfertőtlenítő? Mutatjuk, melyik a jobb.

A vádlottak a különböző kiszerelésben előállított termékeket olyan matricával látták el, amely hamis adatokat tartalmazott a termékek összetevőiről, illetve antibakteriális/anitvirális hatásáról, nevezetesen, hogy a termék 96 százalékos gyógyszertári alkoholt tartalmaz, valamint "az ÁNTSZ által ajánlott összetevők alapján" készült. A valóságban azonban ezeknek a termékeknek a vírusölő hatása nem volt megfelelő, és tényleges összetevői sem feleltek meg a fertőtlenítőszerek jogszabályi előírásainak.

Több mint 17 ezer hamis terméket adtak el

A vádlottak által előállított termék tehát a tényleges fertőtlenítésre nem volt alkalmas, arra viszont igen, hogy a világjárvány időszakában gyors és hatékony kézfertőtlenítőt kereső vevőket megtévessze. A vádlottak által szolgáltatott valótlan információk alapján a sértettek abban a hitben fizették ki a vételárat, hogy a koronavírus elleni védekezéshez hatékony terméket vásárolnak. Az ügynek hét sértettje van, egyikük csaknem 13 ezer darab terméket vásárolt a vádlottaktól különböző kiszerelésben, összesen mintegy 20 millió forintért. A többi sértett összesen még további majdnem 4500 terméket vásárolt, 8 millió forintért.

A fent említett négy személyt üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalással vádolják. Letöltendő börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre számíthatnak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)