Hamis fertőtlenítőszerrel vertek át több embert

Vádat emeltek két férfi és két nő ellen, akik a koronavírus-járványt kihasználva hamis kézfertőtlenítő-szert gyártottak és értékesítettek, a csalással pedig hét sértettnek több mint 28 millió forint kárt okoztak - közölte Ibolya Tibor, a Fővárosi Főügyészség vezetője.

A vádlottak 2020. március elején elhatározták, hogy a járványhelyzetben a kézfertőtlenítőkre megnövekedett keresletet kihasználva, hatósági engedély nélkül, nagy tételben olyan alkoholalapú termékeket gyártanak, amelyeket fertőtlenítőszerként hirdetnek, majd azokat kiterjedt üzleti, illetve személyes kapcsolatrendszerük révén értékesítik. A vádlottak bevonták a tervbe az 54 éves férfi 20 éves lányát, valamint a 49 éves nővel párkapcsolatban élő 53 éves férfit is.

kézfertőtlenítő, koronavírus, koronavírus csalás
Hamis fertőtlenítőszerrel vert át több embert két férfi és két nő. Fotó: Getty Images

Engedély nélküli szereket gyártottak

A vádirat szerint az egyik férfi (54 éves) horgászcsalik előállításával és gyártásával foglalkozó céget vezetett, míg az egyik nő (49 éves) egy másik cég ügyvezetője volt. A vádlottak 2017 végén ismerkedtek meg egymással, majd üzleti kapcsolatban is álltak, amelynek során szoros bizalmi viszony alakult ki közöttük. A koronavírus-járvány 2020 márciusában mindkét vádlott cégére negatív hatást gyakorolt.

Az engedély nélküli termékeket az 54 éves férfi és lánya X. kerületi családi házában állították elő úgy, hogy a gyógyszertári alkohol helyett vodkát használtak fel alapanyagként. Az alapanyagok beszerzését és a termékek gyártását elsődlegesen a két férfi végezte. A 20 éves nő ismerősi köréből vevőket toborzott, emellett a termékek előállításában és csomagolásában is részt vett. A 49 éves nő - a termékeken gyártóként feltüntetett saját cége ügyvezetőjeként - pedig a pénzügyekért és a számlázásért felelt a főügyész tájékoztatása szerint.

Szappan vagy kézfertőtlenítő? Mutatjuk, melyik a jobb.

A vádlottak a különböző kiszerelésben előállított termékeket olyan matricával látták el, amely hamis adatokat tartalmazott a termékek összetevőiről, illetve antibakteriális/anitvirális hatásáról, nevezetesen, hogy a termék 96 százalékos gyógyszertári alkoholt tartalmaz, valamint "az ÁNTSZ által ajánlott összetevők alapján" készült. A valóságban azonban ezeknek a termékeknek a vírusölő hatása nem volt megfelelő, és tényleges összetevői sem feleltek meg a fertőtlenítőszerek jogszabályi előírásainak.

Több mint 17 ezer hamis terméket adtak el

A vádlottak által előállított termék tehát a tényleges fertőtlenítésre nem volt alkalmas, arra viszont igen, hogy a világjárvány időszakában gyors és hatékony kézfertőtlenítőt kereső vevőket megtévessze. A vádlottak által szolgáltatott valótlan információk alapján a sértettek abban a hitben fizették ki a vételárat, hogy a koronavírus elleni védekezéshez hatékony terméket vásárolnak. Az ügynek hét sértettje van, egyikük csaknem 13 ezer darab terméket vásárolt a vádlottaktól különböző kiszerelésben, összesen mintegy 20 millió forintért. A többi sértett összesen még további majdnem 4500 terméket vásárolt, 8 millió forintért.

A fent említett négy személyt üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalással vádolják. Letöltendő börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre számíthatnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció