Furcsa, de itt még egy koronavírus-fertőzött sincs

Világszerte egyre csak nő a koronavírus-fertőzöttek száma. Nincs ez másként Kanadában sem. Az ország északi részén lévő Nunavutban azonban még egyetlen esetet sem regisztráltak.

Iskolabezárással és kijárási tilalommal küzdenek a járvánnyal a szomszédban - kattintson a részletekért!

Nuvanut az ötödik legnagyobb közigazgatási egység a világon, ugyanakkor Kanada legritkábban lakott része is. 23-szor nagyobb Magyarországnál, összeterülete csaknem az Európai Unió felének felel meg. Lakosai között jelenleg egyetlen koronavírus-fertőzött sincs - számolt be róla a BBC .

Ezért úszhatták meg

A koronavírus-járvány valószínűleg azért kerülhette el ezt a térséget, mert hatalmas - több mint 2 millió négyzetkilométeres - területe ellenére mindössze 36 ezer ember él itt. A lakók 25 nagyobb közösséget alkotnak, és természetes elszigeteltségben élik mindennapjaikat. Ezek mellett azonban más is segíthetett a fertőzés elszabadulásának megelőzésében.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus korlátozások, koronavírus megelőzés, koronavírus védekezés
A szigorú szabályokkal sikerült megelőzniük a vírus közösségekbe történő bejutását. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A nuvanutiak nagyon szigorú beutazási szabályokat vezettek be, még márciusban. Ezek értelmében szinte egyáltalán nem engedélyezik a belépést a régión kívül lakóknak, a délről hazatérő lakók pedig két hetet töltenek el az úgynevezett "elszigetelő központokban", vagyis olyan szállodákban, ahol a biztonsági őrök szigorúan figyelik a karanténszabályok betartását. Az megfigyelés alatt lévő személyek egészségügyi állapotát ápolók ellenőrzik. Nunavut közegészségügyi vezetője, Michael Patterson szerint a drasztikus lépésekre azért volt szükség, mert ezek nélkül teljesen védtelen lett volna a lakosság a koronavírus -járvánnyal szemben. Ezek az intézkedések azóta is érvényben vannak.

Ezért fontos, hogy megvédjék magukat

A lakosság tehát csak nyert a szigorú intézkedésekkel, az elszigeteltség ugyanis számos problémát okozna, ha itt is elszabadulna a járvány. A legtöbb közösség például nem tudná helyben elvégezni a koronavírus-szűréseket, így 1-1 teszt eredményére akár egy hetet is várniuk kellene. Emellett a kórházak sincsenek kellően felkészülve egy ilyen helyzet kezelésére.

A térséget ráadásul főként eszkimók lakják, akik magas kockázatúnak számítanak a légúti betegségek, így a koronavírus-fertőzés tekintetében is. A tuberkolózis kockázata például 300-szor magasabb, mint a nem őshonos kanadaiak körében. Ezen felül a közösségeken belül gyakran túlzsúfoltság is kialakul, mivel nem megfelelőek a lakhatási körülmények - ez pedig szintén nagy gondot okozna, ha bejutna a térségbe az új kórokozó.

Kiderült, a fülzúgás is a koronavírus-fertőzés egyik tünete lehet - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: