Furcsa, de itt még egy koronavírus-fertőzött sincs

Világszerte egyre csak nő a koronavírus-fertőzöttek száma. Nincs ez másként Kanadában sem. Az ország északi részén lévő Nunavutban azonban még egyetlen esetet sem regisztráltak.

Iskolabezárással és kijárási tilalommal küzdenek a járvánnyal a szomszédban - kattintson a részletekért!

Nuvanut az ötödik legnagyobb közigazgatási egység a világon, ugyanakkor Kanada legritkábban lakott része is. 23-szor nagyobb Magyarországnál, összeterülete csaknem az Európai Unió felének felel meg. Lakosai között jelenleg egyetlen koronavírus-fertőzött sincs - számolt be róla a BBC .

Ezért úszhatták meg

A koronavírus-járvány valószínűleg azért kerülhette el ezt a térséget, mert hatalmas - több mint 2 millió négyzetkilométeres - területe ellenére mindössze 36 ezer ember él itt. A lakók 25 nagyobb közösséget alkotnak, és természetes elszigeteltségben élik mindennapjaikat. Ezek mellett azonban más is segíthetett a fertőzés elszabadulásának megelőzésében.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus korlátozások, koronavírus megelőzés, koronavírus védekezés
A szigorú szabályokkal sikerült megelőzniük a vírus közösségekbe történő bejutását. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A nuvanutiak nagyon szigorú beutazási szabályokat vezettek be, még márciusban. Ezek értelmében szinte egyáltalán nem engedélyezik a belépést a régión kívül lakóknak, a délről hazatérő lakók pedig két hetet töltenek el az úgynevezett "elszigetelő központokban", vagyis olyan szállodákban, ahol a biztonsági őrök szigorúan figyelik a karanténszabályok betartását. Az megfigyelés alatt lévő személyek egészségügyi állapotát ápolók ellenőrzik. Nunavut közegészségügyi vezetője, Michael Patterson szerint a drasztikus lépésekre azért volt szükség, mert ezek nélkül teljesen védtelen lett volna a lakosság a koronavírus -járvánnyal szemben. Ezek az intézkedések azóta is érvényben vannak.

Ezért fontos, hogy megvédjék magukat

A lakosság tehát csak nyert a szigorú intézkedésekkel, az elszigeteltség ugyanis számos problémát okozna, ha itt is elszabadulna a járvány. A legtöbb közösség például nem tudná helyben elvégezni a koronavírus-szűréseket, így 1-1 teszt eredményére akár egy hetet is várniuk kellene. Emellett a kórházak sincsenek kellően felkészülve egy ilyen helyzet kezelésére.

A térséget ráadásul főként eszkimók lakják, akik magas kockázatúnak számítanak a légúti betegségek, így a koronavírus-fertőzés tekintetében is. A tuberkolózis kockázata például 300-szor magasabb, mint a nem őshonos kanadaiak körében. Ezen felül a közösségeken belül gyakran túlzsúfoltság is kialakul, mivel nem megfelelőek a lakhatási körülmények - ez pedig szintén nagy gondot okozna, ha bejutna a térségbe az új kórokozó.

Kiderült, a fülzúgás is a koronavírus-fertőzés egyik tünete lehet - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: