Ezek az omikron hosszú távú tünetei

Mutatjuk, milyen tünetek jelentkezhetnek az omikron okozta, gyengébb lefolyású betegség után több héttel is.

Kettészakadt Európa a harmadik oltás tekintetében.

A gyengébb lefolyású betegséget okozó omikron variáns is előidézhet poszt-COVID tüneteket - ezt tapasztalja az RTL Híradó által megkérdezett tüdőgyógyász és háziorvos. Bár hivatalos hazai és nemzetközi felmérések még nincsenek az elhúzódó tünetekről, Jakab Ferenc virológus azt mondta, ha az egyik koronavírus-mutáció okoz poszt-COVID tüneteket, semmilyen alap nincs azt feltételezni, hogy a másik nem.

fejfájás
Az omikron hetekkel a felgyógyulás után is okozhat tüneteket. Fotó: Getty Images

A legjellemzőbb elhúzódó tünetek

Lohinai Zoltán tüdőgyógyász azt mondta, hogy jellemzően fáradékonyság, nehézlégzés, szédülés és magas vérnyomás jelentkezhet, akár hetekkel a fertőzés után is. Gyerekeknél azonban nem jellemzőek az elhúzódó tünetek, ők gyorsabban átvészelik a betegséget. Illetve náluk az omikron okozta fertőzés is másként jelentkezik, mint a felnőtteknél. Kisdedeknél krupp, hörghurut és hasmenés a gyakori.

Szakértők azt javasolják, hogy ha valaki hetekkel a koronavíus-fertőzés után addig nem jelentkező tüneteket észlel magán, azonnal forduljon háziorvoshoz. Az orvosok majd a megfelelő szakterületekhez - kardiológia, neurológia, tüdőgyógyászat - irányítják a beteget.

Vajon mennyire véd bennünket a maszk a megfertőződéstől, ha rajtunk kívül senki nem viseli? Mutatjuk.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)