Ezek az omikron hosszú távú tünetei

Mutatjuk, milyen tünetek jelentkezhetnek az omikron okozta, gyengébb lefolyású betegség után több héttel is.

Kettészakadt Európa a harmadik oltás tekintetében.

A gyengébb lefolyású betegséget okozó omikron variáns is előidézhet poszt-COVID tüneteket - ezt tapasztalja az RTL Híradó által megkérdezett tüdőgyógyász és háziorvos. Bár hivatalos hazai és nemzetközi felmérések még nincsenek az elhúzódó tünetekről, Jakab Ferenc virológus azt mondta, ha az egyik koronavírus-mutáció okoz poszt-COVID tüneteket, semmilyen alap nincs azt feltételezni, hogy a másik nem.

fejfájás
Az omikron hetekkel a felgyógyulás után is okozhat tüneteket. Fotó: Getty Images

A legjellemzőbb elhúzódó tünetek

Lohinai Zoltán tüdőgyógyász azt mondta, hogy jellemzően fáradékonyság, nehézlégzés,szédülésés magas vérnyomás jelentkezhet, akár hetekkel afertőzésután is. Gyerekeknél azonban nem jellemzőek az elhúzódó tünetek, ők gyorsabban átvészelik a betegséget. Illetve náluk az omikron okozta fertőzés is másként jelentkezik, mint a felnőtteknél. Kisdedeknél krupp, hörghurut és hasmenés a gyakori.

Szakértők azt javasolják, hogy ha valaki hetekkel a koronavíus-fertőzés után addig nem jelentkező tüneteket észlel magán, azonnal forduljon háziorvoshoz. Az orvosok majd a megfelelő szakterületekhez - kardiológia, neurológia, tüdőgyógyászat - irányítják a beteget.

Vajon mennyire véd bennünket a maszk a megfertőződéstől, ha rajtunk kívül senki nem viseli? Mutatjuk.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)