Ennyire hatékony az új, egyadagos orosz vakcina

Oroszországban már engedélyezték a Szputnyik Light nevezetű vakcina alkalmazását. Mutatjuk, mit kell tudni erről az oltóanyagról.

Újabb koronavírus-vakcina kapott zöld utat Oroszországban. Ebből az oltóanyagból mindössze egy dózis szükséges, az eddigi teszteredmények szerint pedig csaknem 80 százalékos hatékonysággal előzi meg a koronavírus-fertőzést - számolt be róla a Bloomberg.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Engedélyt kapott a Szputnyik Light. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

További részletek

Az első és második fázisú vizsgálatok szerint a tesztalanyoknál nem jelentkezett súlyos mellékhatás az új, egyadagos oltás beadása után. Úgy látták ugyanakkor, hogy a kórházi kezelést igénylő COVID-19 kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenti. Az utolsó klinikai tesztelési fázis adatait május végén publikálják majd.

A nagy bajban lévő országoknak szánják

Népszerűbb a Sinopharm-vakcina a Szputynik V-nél - kattintson!

A közlések szerint várhatóan továbbra is a kétkomponensű Szputnyik V marad a leginkább használt vakcina Oroszországban. A Szputnyik Lightot inkább azoknak az országoknak szánja a gyártó, ahol mostanra egészen eldurvult a koronavírus-járvány. A lakosság védettségének kialakításánál ugyanis az idő az egyik legfontosabb faktor. Egyes országok már jövő héttől rendelhetnek az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett, egyadagos orosz oltóanyagból.

Koronavírus: új vakcinát dob piacra a BioNTech - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)