Ennyi pénz kell a járvány leküzdéséhez

Fordulóponthoz ért a koronavírus-járvány elleni globális küzdelem. "Sokan vagyunk, de egy a célunk" - hangsúlyozta Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A bizottság elnöke bejelentette, hogy az Európai Bizottság 1 milliárd eurót adományoz a koronavírus-járvány elleni küzdelemre. Ezt az összeget mindenekelőtt oltóanyag, továbbá egyéb gyógyszerek kifejlesztésére és a tesztelésre szánják. "Legalább 7,5 milliárd euróra van szükségünk, de talán még többre is. Ki kell fejlesztenünk a vakcinát és mindenki számára elérhetővé kell tennünk" - fogalmazott Charles Michel, a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke. Mint mondta, a válságra adott válasznak arányosnak kell lennie a járvány súlyosságával.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus-járvány, koronavírus elleni küzdelem
Koronavírusos beteget látnak el egy Észak-Írországi kórházban. Fotó: Getty images

A tagállamok is támogatják a célt

Koronavírus: mit eszünk a járvány alatt? A válaszért kattintson ide!

“Történelmi jelentőségű ez a kezdeményezés. Franciaország kiveszi a részét a küzdelemből, csak együtt győzhetünk. Egyedül szembeszállni a vírussal hiba lenne - hangsúlyozta Emmanuel Macron francia elnök, aki fél milliárd euró támogatást jelentett be. Németország pedig 525 millió eurót ajánlott fel. A német kancellár, Angela Merkel szerint globális összefogassal meg lehet nyerni a koronavírus-járvány elleni küzdelmet, azonban még mindig csak erőfeszítések kezdetén vagyunk.

Emellett a spanyolok 125 millió euróval, a visegrádi négyek pedig 3 millió euróval járulnak hozzá a koronavírus legyőzéséhez. Továbbá Olaszország 140 millió euró adományoz a járványügyi felkészüléssel kapcsolatos újításokkal foglalkozó koalíció (CEPI), az Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség (Gavi), valamint a Globális Alap és a nemzetközi gyógyszervásárlási mechanizmus (UNITAID) számára, a vakcinakutatás felgyorsítása érdekében. További 10 millió euró hozzájárulást nyújt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számára a legsebezhetőbb országok támogatására irányuló munkájához. Félmillió eurót különít el a koronavírus elleni reagálási mechanizmus globális alapja számára, valamint a következő öt év során 120 millió euró hozzájárulást biztosít az Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség (Gavi) globális immunitást célzó törekvésének sikere érdekében.

Ez nem a versengésről szól

A koronavírus legyőzésére szolgáló vakcina kifejlesztése nem az országok közötti versenyről, hanem "életünk legsürgetőbb közös törekvéséről" szól - emelte ki Boris Johnson brit miniszterelnök Az ország 388 millió angol fontot - mintegy 155,5 milliárd forintot - ajánl fel a kezdeményezés keretében.

Információk szerint többek között Kanada, Szaúd-Arábia, a Dél-afrikai Köztársaság, Izrael és Japán is támogatja a kedeményezést a koronavírus elleni közös fellépés sikere érdekében. Az Európai Bizottság kezdeményezésére hétfőn rendezett világszintű adományozó konferencia célja, hogy legalább 7,5 milliárd eurót gyűjthessenek össze a diagnosztikához és kezelésekhez szükséges eszközök, gyógyszerek és vakcinák fejlesztésére és alkalmazására.

Sokkal hamarabb megjelent a koronavírus Franciaországban, mint eddig gondolták - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: