Ennyi ápoló életét követelte a járvány

Világszerte legalább hatszáz ápoló hunyt el a járvány következtében.

Világszerte legalább hatszáz egészségügyi ápoló hunyt el a koronavírus-járvány következtében, és 230 ezren fertőződtek meg a vírussal - közölte az Ápolók Nemzetközi Egyesülete (ICN) szerdán Genfben. Howard Catton, az ICN elnöke szerint a tényleges számok ennél jóval nagyobbak lehetnek. Mint mondta, a fertőzött ápolók száma globálisan akár 450 ezer is lehet, mivel sok országból nincsenek adataik.

Az ápolók és a pácienseik is veszélyben vannak

Catton hangsúlyozta, nemcsak az ápolók, de a velük érintkező páciensek is veszélybe kerülnek a roppant fertőzőképes kórokozó által. Felszólította ezért az egyes országokat, hogy rendszeresen dokumentálják az egészségügyi személyzet körében a fertőzéseket, mert csak így lehet választ adni olyan fontos kérdésekre, mint hogy az egészségügyi rendszer melyik részében különösen jelentős a fertőzöttek száma, illetve milyen óvintézkedések bizonyulnak hatékonynak.

Járvány ideje alatt a betegápolás egy nagyon veszélyes munkakör. Fotó: Getty Images
Járvány ideje alatt a betegápolás egy nagyon veszélyes munkakör. Fotó: Getty Images

A betegápolás nyilvánvalóan a világ legveszélyesebb munkakörei közé tartozik a jelenlegi körülmények között - hangoztatta Catton. Az ICN 130 ország ápolói egyesületének ernyőszervezete, saját közlése szerint többmilliós tagsággal.

Ráadásul nem csak a vírus jelent veszélyt az egészségügyben dolgozókra: a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (CICR) kimutatása szerint legalább 200 erőszakos incidens áldozatai voltak ápolók a koronavírus-világjárvány kezdete óta. A bizottság szerint az ellátórendszerek terheltsége, a karantén miatti feszültségek és az álhírek terjedése is szerepet játszik abban, hogy az utóbbi hónapokban megszaporodtak az egészségügyi dolgozókat ért támadások.

Kedden a fővárosban is újranyitottak az óvodák, de egyelőre kevesebb mint a gyerekek fele ment vissza. Sok szülő szabadságolással vészelte át az elmúlt hónapokat, ezért nyáron a szokásosnál magasabb lehet a létszám az ovikban. Erről bővebben az nlc.hu cikkében olvashatunk!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: