Ekkora veszélyt jelent jelenleg a koronavírus

„Csaknem elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor kijelenthető, hogy a COVID-19 már a szezonális influenzával egy szinten kezelhető. A vírus ugyan továbbra is veszélyes lesz az egészségre és lesznek halálos áldozatai is, ám nem okoz már felfordulást sem a társadalomban, sem az egészségügyi ellátórendszerben” – jelentette ki Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó megbízottja.

Csak idő kérdése, és az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) nem lesz veszélyesebb a szezonális influenzavírusnál – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A vezérigazgató, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kijelentette, hogy elégedett, mert az elmúlt három év folyamán első ízben mondható el, hogy az utolsó négyhetes periódus heti haláleseteinek száma alacsonyabb volt a három évvel ezelőtti időszak periódusaihoz képest.

„Ez azt jelenti, hogy a pandémia időszakához képest ma sokkal jobb helyzetben vagyunk” – tette hozzá. Továbbá reményét fejezte ki, hogy a WHO még ebben az évben csökkentheti a jelenleg még a maximális fokozaton tartott egészségügyi vészhelyzet készültségi szintjét.

egészségügyi dolgozó orvosi maszkot tart maga elé
Úgy tűnik, fontos fordulóponthoz közeledünk a koronavírus-járványban. Fotó: Getty Images

Az előzmények

A WHO 2020. január 30-án hirdette ki a nemzetközi közegészségügyi vészhelyzet legmagasabb fokozatát. Ekkor még csak Kínából jelentettek koronavírusos megbetegedéseket, és a napi esetszám 100 alatt volt. A pandémiát, vagyis a világjárványt két hónappal később, 2020 márciusában hirdették ki. A hírre a világ országai egymás után vezették be a járványügyi korlátozásokat.

Koronavírus: három év után enyhít Kína.

A WHO figyelmeztetése ellenére azonban nem minden ország tette meg időben a szükséges óvintézkedéseket. Három évvel később kijelenthető, hogy a COVID-19 már csaknem 7 millió ember halálát okozta, a közvetett áldozatok száma pedig még ennél is magasabb a WHO főigazgatója szerint.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra