COVID-oltás: ez a szövődmény ritka, de veszélyes

Bár a vérrögképződési zavarok csak nagyon ritkán jelentkeznek az AstraZeneca-féle koronavírus-vakcinával beoltottak körében, a szövődménnyel érintettek között igen magas a halálozási arány - állaptották meg brit kutatók a legfrissebb vizsgálataik alapján. A kockázat ráadásul a fiataloknál a duplájára nő az 50 év felettiek rizikójához képest.

Rendkívül ritkán alakul ki, viszont nagyon magas a halálozási kockázatot hordoz magában az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának első dózisa után fellépő vérrögösödés - állapították meg a kutatók, akik 220 érintett adatait vizsgálták. A veszélyes szövődmény ráadásul fiatal és egészséges embereknél is megjelenhet - számolt be a tanulmány részleteiről a The Guardian.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Holland gyártmányú AstraZeneca-vakcinát tartamazó dobozt bont fel egy orvos Ungváron. Fotó: MTI/Nemes János

A fiatalok körében kétszeres a rizikó

Várandós nőknek is javasolt felvenniük a COVID-19 elleni védőoltást az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szerint. További részletek itt .

A vizsgált alanyok között ugyan volt 79 éves személy is, 85 százalékuk 60 év alatti volt - annak ellenére is, hogy a 60 felettiek körében nagyobb az átoltottság, mint a fiatalabbak esetében. A páciensek fele ráadásul semmilyen krónikus betegséggel nem küzdött, és a vérrögösödés egyetlen kockázati tényezője sem állt fenn náluk. A számítások szerint egyébként a vérrögképződési zavar az 50 év felettiek körében 100 ezer AstraZenecával beoltottból egyet érint, míg az 50 év alattiak esetében minden 50 ezredik oxfordi koronavírus -vakcinát kapott embernél fellép ez a probléma - a kockázat tehát a fiataloknál kétszeres.

Ijesztően magas a halálozási ráta

A 220 említett esetből 50 végződött halállal, ez tehát 23 százalékos halálozási rátát jelent. A tragikus végkimenetel gyakorisága azonban 73 százalékra ugrik azok körében, akik alacsony vérlemezkeszámmal és agyi vérrögökkel rendelkeznek. Kiemelték ugyanakkor, hogy mind a vérrögképződés, mind az elhalálozás rizikója sokkal nagyobb a COVID-19 -cel küzdő betegeknél, mint az oltott személyeknél.

Reagált a vakcina gyártója

Mint az eddigi, szövődményekkel kapcsolatos hírekre, úgy erre is reagált az AstraZeneca. Szóvivőjük rámutatott, hogy ez a kutatás nagyon kevés, alig több mint 200 személy adatain alapul, így nagy következtetések levonására nem alkalmas. A világszerte begyűjtött adatok szerint az AstraZeneca-vakcina első adagjának beadása után egymillió emberre 8,1 vérrögképződéses eset jut, a második adag esetében pedig ugyanakkora az arány, mint a vakcinázatlan populációban. Emiatt tehát elmondható, hogy az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett védőoltás még mindig sokkal több előnnyel jár, mint amekkora kockázatot rejt.

Vajon valóban van értelme a harmadik oltásnak? A hazai szakértők véleményét itt olvashatja el.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: