COVID-19: oltás után ezek a leggyakoribb panaszok

Leggyakrabban karfájdalomra és fejfájásra panaszkodnak azok, akik megkapták a vakcinák egyikét - derült ki egy friss kutatásból.

Aki oltásra jelentkezik, annak fontos tudnia, hogy a vakcina beadását követően jelentkezhetnek bizonyos oltási reakciók. Ezek a kellemetlen panaszok általában 1-2 napig érezhetőek és többnyire veszélytelenek, csupán azt jelzik, hogy aktiválódott az immunrendszerünk. Az Egyesült Királyságban végzett egyik friss tanulmány arra kereste a választ, hogy az emberek többségénél milyen panaszokat váltanak ki az oltások - írja a bbc.com.

AstraZeneca: jó ez az oltás vagy sem? Az eddigi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a rendkívül ritkán előforduló vérrögképződéses esetek ellenére az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait - jelentette ki az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Kattintson a részletekért!

Ezek a leggyakoribb panaszok

Az átfogó brit tanulmányban több mint 627 ezer ember panaszait követték nyomon az oltást követő 8 napban. A résztvevőknek önkéntesen kellett jelenteniük az észlelt panaszokat egy applikáció segítségével, a kutatók pedig ezeket az adatokat rendszerezték aszerint, hogy a válaszadók a két leggyakrabban beadott oltás (Pfizer-BioNTech és AstraZeneca) közül melyiket kapták.

Az eredmények szerint a Pfizer-BioNTech oltását kapó emberek körülbelül 70 százalékának volt valamilyen reakciója az oltás helyén, beleértve a fájdalmat, az érzékenységet, a bőrpírt vagy a duzzanatot. Az AstraZeneca oltása után az emberek 60 százalékánál jelentkeztek ilyen helyi reakciók.

Természetes, hogy az oltást követően jelentkeznek bizonyos panaszok. Fotó: Getty Images
Természetes, hogy az oltást követően jelentkeznek bizonyos panaszok. Fotó: Getty Images

Az egész testet érintő tünetek esetében viszont a Pfizer készítménye teljesített jobban: az első adag beadását követően az oltottak 14, a második után pedig 22 százalékánál jelentkezett például fejfájás, fáradtság vagy hidegrázás. Az AstraZenecával oltottak több mint harmada (34 százalék) számolt be ilyen panaszokról az első oltást követően, a vakcina második adagja kapcsán azonban a vizsgálat végéig (március 10) nem gyűlt össze kellő adat, így azokat a reakciókat nem publikálták. A leggyakoribb tünet, amit a válaszadók az oltás utáni napokban éreztek, a fejfájás, illetve a karban érzettfájdalomvolt.

Összességében a kutatásban részt vevők közül minden negyediknek (25 százalék) volt egész testet érintő, kétharmadnak (66 százalék) pedig helyi reakciója az oltást követően. Nagyobb arányban tapasztaltak kellemetlen panaszokat a nők, az 55 év alattiak és azok, akik korábban már megfertőződtek.

Tim Spector, a londoni King's College professzora elmondta: akárcsak a vírus, úgy a vakcinák hatására is sokféle reakció kialakulhat, többek között nemtől, kortól és egészségi állapottól is függően. Megnyugtatott ugyanakkor mindenkit, hogy a vakcina beadását követő reakciók "többnyire enyhék és rövid ideig tartanak", a két vizsgált oltás (a Pfizer-BioNTech és az AstraZeneca) pedig teljesen biztonságos.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: