Beteghang: "az orvosok már temettek"

"Az orvosok temettek már a legelejétől fogva, és csak idővel derült ki, hogy a helyzet korántsem olyan tragikus, mint amilyennek elsőre tűnt" - Bereczky Tamás közel másfél évtizede él HIV-fertőzéssel.

Még mindig fontos az AIDS-szűrés elvégzése, hiszen négyezer HIV-fertőzött nem tud betegségéről Magyarországon, az új hordozok pedig ebből a körből kerülnek ki - hívta fel a figyelmet Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa az AIDS elleni világnap alkalmából.

A most 51 éves férfinél 2004-ben diagnosztizálták az előrehaladott stádiumban AIDS-t okozó fertőzést, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint közel 40 millió embert érint a világon. Tamás azóta gyógyszeres kezelés alatt áll, így kordában tartja betegségét. "Mindennap egyszer be kell vennem a gyógyszereket, de nem szoktam magam betegnek érezni" - árulta el a férfi, aki szerint Magyarországon továbbra is megbélyegzik a HIV-fertőzöttek, mivel a társadalom jelentős része egyszerűen nem ismeri kellőképpen ezt az állapotot.

Több tízmillió ember fertőzött HIV-vel világszerte
Több tízmillió ember fertőzött HIV-vel világszerte

"Magyarországon a HIV-fertőzöttek primer ellátása, tehát a HIV-fertőzéssel kapcsolatos ellátás és kontrollok, vizsgálatok a nemzetközi színvonalnak és protokolloknak megfelelően történnek. Baj akkor van, ha valakinek másfajta ellátásra van szüksége - például fogorvosra, ortopédusra, onkológusra, tüdőgyógyászra. Ezeken a területeken sajnos továbbra is komoly problémát jelent a fertőzöttség" - fogalmazott Bereczky Tamás. A férfi bővebben is beszél a HIV-ről, a fertőzéssel kapcsolatos tapasztalatairól az alábbi videóban.

Talum Fruzsina rendezésében dokumentumfilm készült Bereczky Tamás főszereplésével a közelmúltban. Az alábbi videó rövid részletek tartalmaz a Shivamantra című alkotásból.

December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött a világnap megtartásáról, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a kór elleni nemzetközi összefogásra. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) eredeti, 2014-ben meghatározott célkitűzése az volt, hogy 2030-ig megakadályozzák a HIV-vírus terjedését. A cél azonban egyelőre nem látszik elérhetőnek, a világ bizonyos országaiban és régióiban a járvány ismét erősödik. Jelenleg nagyjából 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában, és kellő anyagi források hiányában csak mintegy 60 százalékuk kap kezelést. Magyarország a kedvezőbb HIV/AIDS járványügyi helyzetű országok közé tartozik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra