Aggasztó hírek jöttek a kínai vakcináról

Egy frissen publikált kutatás szerint a kínai Sinovac kétadagos vakcinája a Pfizer-BioNTech emlékeztető oltását követően is alacsonyabb immunválaszt mutatott az omikron variáns, mint más vírustörzsek ellen.

A Yale Egyetem szakemberei egy nemzetközi kutatócsoporttal vizsgálták a Sinovac vakcina hatékonyságát a világszerte dominánssá váló omikron variánssal szemben. Az eredmények szerint azoknak, akik mindkét adagot megkapták a kínai vakcinából, további két oltásra lehet szükségük annak érdekében, hogy a szervezetükben megfelelő mennyiségű antitest termelődjön - írja a Reuters.

Összefoglaljuk, mi történik a szervezetben mRNS-vakcina hatására Sokan még mindig óvatosak az mRNS-alapú, koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban. Sokan nem tudják, hogyan működnek a szervezetbe bekerülve.

Három oltás sem elég a kínai vakcinából

A tanulmány szerint a Sinovac kétdózisos kezelési rendje, illetve a Pfizer emlékeztető oltása együttesen a kétdózisos mRNS vakcinához hasonló antitestválaszt váltott ki. Vagyis három oltást követően a szervezetben átlagosan annyi antitest termelődött, mint két mRNS vakcinát követően. Ez azért is probléma, mert korábbi kutatások már megállapították, hogy két adag Pfizer-vakcina sem biztosít kellő védelmet az omikron változattal szemben.

Úgy tűnik, három oltás sem elég a kínai Sinovac vakcinából. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
Úgy tűnik, három oltás sem elég a kínai Sinovac vakcinából. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Az eredmények szerint az omikron variáns elleni antitestek szintje 6,3-szor alacsonyabb volt a vírus eredeti változatához képest, és 2,7-szer alacsonyabb a delta variáns hatására termelődő antitestekkel összehasonlítva. Akiko Iwasaki, a tanulmány egyik szerzője szerint a Sinovac vakcina beadását követően további két emlékeztető oltásra lenne szükség ahhoz, hogy a szervezetben kialakulhasson a megfelelő védettségi szint.

Hasonló eredményre jutott egy múlt heti hongkongi tanulmány is. Abból az derült ki, hogy a Sinovac vakcina három adagja sem váltott ki elégséges antitestválaszt az omikron ellen, és a Pfizer-BioNTech vakcinájával kellett fokozni a védettség szintjét.

Ukrajnában februárban újabb járványhullám várható az omikron variáns terjedése miatt - vélik a szakértők.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)