Aggasztó hírek jöttek a kínai vakcináról

Egy frissen publikált kutatás szerint a kínai Sinovac kétadagos vakcinája a Pfizer-BioNTech emlékeztető oltását követően is alacsonyabb immunválaszt mutatott az omikron variáns, mint más vírustörzsek ellen.

A Yale Egyetem szakemberei egy nemzetközi kutatócsoporttal vizsgálták a Sinovac vakcina hatékonyságát a világszerte dominánssá váló omikron variánssal szemben. Az eredmények szerint azoknak, akik mindkét adagot megkapták a kínai vakcinából, további két oltásra lehet szükségük annak érdekében, hogy a szervezetükben megfelelő mennyiségű antitest termelődjön - írja a Reuters .

Összefoglaljuk, mi történik a szervezetben mRNS-vakcina hatására Sokan még mindig óvatosak az mRNS-alapú , koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban. Sokan nem tudják, hogyan működnek a szervezetbe bekerülve.

Három oltás sem elég a kínai vakcinából

A tanulmány szerint a Sinovac kétdózisos kezelési rendje, illetve a Pfizer emlékeztető oltása együttesen a kétdózisos mRNS vakcinához hasonló antitestválaszt váltott ki. Vagyis három oltást követően a szervezetben átlagosan annyi antitest termelődött, mint két mRNS vakcinát követően. Ez azért is probléma, mert korábbi kutatások már megállapították, hogy két adag Pfizer-vakcina sem biztosít kellő védelmet az omikron változattal szemben.

Úgy tűnik, három oltás sem elég a kínai Sinovac vakcinából. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
Úgy tűnik, három oltás sem elég a kínai Sinovac vakcinából. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Az eredmények szerint az omikron variáns elleni antitestek szintje 6,3-szor alacsonyabb volt a vírus eredeti változatához képest, és 2,7-szer alacsonyabb a delta variáns hatására termelődő antitestekkel összehasonlítva. Akiko Iwasaki, a tanulmány egyik szerzője szerint a Sinovac vakcina beadását követően további két emlékeztető oltásra lenne szükség ahhoz, hogy a szervezetben kialakulhasson a megfelelő védettségi szint.

Hasonló eredményre jutott egy múlt heti hongkongi tanulmány is. Abból az derült ki, hogy a Sinovac vakcina három adagja sem váltott ki elégséges antitestválaszt az omikron ellen, és a Pfizer-BioNTech vakcinájával kellett fokozni a védettség szintjét.

Ukrajnában februárban újabb járványhullám várható az omikron variáns terjedése miatt - vélik a szakértők.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)