Aggasztó lista készült a legveszélyesebb gombafajokról

Közegészségügyi fenyegetést jelent az a 19 fertőző gombafaj, amelyekre legfrissebb jelentésében hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ezek némelyike napjainkra az ellenük alkalmazott gyógyszerek hatásával szemben is ellenállóvá vált.

„A gombás fertőzések elfeledett fertőző betegségek. Súlyos megbetegedéseket okoznak, de olyan régóta figyelmen kívül hagytuk őket, hogy mostanra alig-alig tudjuk felmérni a probléma valós mértékét” – idézi a riport elkészültében kulcsszerepet betöltő Sydney-i Egyetem közleménye dr. Justin Beadsleyt, a WHO által indított kutatás vezetőjét.

A közlemény szerint a globálisan a fertőző betegségeket vizsgáló kutatásokra kiadott ráfordítások alig 1,5 százaléka jut a gombás fertőzések kutatására. Végeredményben pedig nem is ismert, hogy ezek a betegségek mekkora terhet róhatnak az emberi társadalomra, és a meglévő klinikai kezelési javaslatok hátterében is csupán limitált tudományos bizonyítékok állnak. „A bakteriális antibiotikumrezisztencia árnyékában megbújva az invazív gombás fertőzések ellenállóbbá váltak a kezelésekre, mint valaha, és világszerte egyre nagyobb közegészségügyi aggodalmakat váltanak ki” – figyelmeztetett dr. Hanan Balkhy, a WHO antimikrobiális rezisztenciára szakosodott részlegének főigazgató-helyettese.

MUKORMIKÓZISSAL KEZELNEK EGY BETEGET AZ INDIAI GÁZIÁBÁDBAN 2021 MÁJUSÁBAN
Mukormikózissal kezelnek egy beteget az indiai Gáziábádban 2021 májusában. A koronavírus-pandémia idején megnőtt a gombás fertőzések előfordulása is. Fotó: Getty Images

Ausztrália és Új-Zéland harminc kutatója több mint hatezer korábbi tanulmányt elemzett ki a témában, illetve több mint négyszáz nemzetközi szakértővel működött együtt, hogy tisztább képeket alkothassanak a gombás fertőzések jelentett veszélyről. Ennek nyomán jött létre az a lista, amely a 19 leginkább aggodalomra okot adó gombafajra hívja fel mind a témában érdekelt kutatók, mind általában a széles értelemben vett publikum figyelmét. Egyszersmind a lista egy rangsort is felállít annak alapján, hogy az egyes gombafajok közegészségügyi jelentőségű hatásuk és/vagy a gombaellenes szerekkel, avagy antimikotikumokkal szembeni ellenálló képességük tükrében mekkora kockázatot hordoznak magukban. Mindezek alapján az alábbi fajok tekinthetők ma a legnagyobb veszélyforrásnak.

  • Aspergillus fumigatus: elsősorban a tüdőt érintő fertőzést válthatnak ki, miközben egyre erősebb rezisztenciát alakítanak ki az antimikotikumok egyik csoportjával szemben. A rezisztens törzsek okozta megbetegedések az esetek 47-88 százalékában végzetes kimenetelűek.
  • Candida albicans: az Aspergillus fumigatus mellett e faj okozza világszerte a legtöbb megbetegedést. Jellemzően legyengült immunrendszerű embereknél alakul ki invazív fertőzés, amely az esetek 20-50 százalékában halált okoz.
  • Cryptococcus neoformans: hajlamos a központi idegrendszerben fertőzést kiváltani, különösen legyengült immunrendszerű embereknél. A fertőzés elsődleges rizikófaktora a HIV-fertőzés, egyszersmind ez a gomba okozza a legtöbb HIV-fertőzött halálát.
  • Candida Auris: újonnan megjelent kórokozó, amely rezisztens a legtöbb gombaellenes gyógyszerre, ezért hatalmas kihívást jelent a kezelése a kórházakban. Ráadásul olyannyira makacsul meg tud telepedni a betegek környezetében, hogy az érintett kórházi osztályokat nem ritkán hosszabb időre le is kell zárni, így megfékezve a fertőzés terjedését a páciensek között.

„A kórokozó gombák rangsorolását az orvosi és tudományos kutatások alapos, szisztematikus áttekintése előzte meg. A halálozási kockázattól a gombaellenes szerekkel szembeni rezisztenciáig minden lényeges információt összevetettünk ehhez” – hangsúlyozta Jan-Willem Alffenaar, a Sydney-i Egyetem infektológiai és gyógyszerészeti intézetének professzora. A WHO jelentése további befektetéseket sürget az antimikrobiális rezisztencia laboratóriumi és klinikai vizsgálatába. Egyszersmind felhívja a figyelmet, hogy a három leghalálosabb gombás fertőzés előfordulási gyakorisága emelkedett a koronavírus-világjárvány idején, ahogy egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a klímaváltozás nyomán is hasonló tendenciáról lehet beszélni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra