A vártnál nagyobb csapást mér a gazdaságra a járvány

Az eddig vártnál súlyosabb, a 2009-es pénzügyi válságot kísérő visszaesésnél is mélyebb világgazdasági recesszióra kell készülni idén. Ennek oka részben az, hogy a nagy feltörekvő gazdaságokban - köztük Oroszországban, Brazíliában és Indiában - hatalmas, még mindig mélyülő válságot okozott a koronavírus-járvány - írta legfrissebb előrejelzésében a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.

A nemzetközi hitelminősítő 17 oldalas havi globális prognózisából kiderül, hogy az elemzők a koronavírus-járvány miatt 2020 egészében a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 4,6 százalékos zuhanásával számolnak. A korábbi előrejelzési forgatókönyvben még csak 3,9 százalékos visszaesést valószínűsítettek. A globális átlagon belül a cég az euróövezetben 8,2, Nagy-Britanniában - az Európai Unión kívüli legnagyobb európai gazdaságban - 7,8, az amerikai gazdaságban 5,6, Japánban pedig 5 százalékos GDP-visszaesést vár erre az évre. A csökkenés Brazíliában várhatóan 6, Oroszországban és Indiában pedig 5 százalék körül alakul majd.

Az elemzők jóslata szerint az idei második negyedévben 5,8 százalékkal zuhan negyedéves összevetésben a globális hazai össztermék. A hitelminősítő londoni elemzői úgy vélik, ezek a számok a koronavírus-járvány előtt elképzelhetetlenek lettek volna. A Fitch várakozása szerint az idei egész éves világgazdasági recesszió a globális pénzügyi válságot kísérő 2009-es GDP-visszaesésnél több mint kétszer mélyebb lesz.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus világjárvány, koronavírus gazdaság, koronavírus gazdasági hatásai
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus világjárvány, koronavírus gazdaság, koronavírus gazdasági hatásai

Az új koronavírus-járvány kiindulópontjának számító Kínában a hitelminősítő nem vár egész éves recessziót, ám előrejelzése szerint a kínai GDP-érték az idén mindössze 0,7 százalékkal bővül a tavaly mért 6,1 százalékos növekedés után. A Fitch Ratings közölte azt is, hogy az általa figyelt húsz legnagyobb gazdasági erőcentrum közül 17 jelezte, hogy már az idei első negyedévben csökkent a hazai összterméke. A cég becslése szerint a világgazdasági szintű GDP-érték 2020 első három hónapjában 3,4 százalékkal csökkent a tavalyi negyedik negyedévhez mérve.

Mint mond a szélsőséges forgatókönyv?

A Fitch Ratings elemzői kidolgoztak egy szélsőséges forgatókönyvet is arra az esetre, ha a koronavírus valóban visszatérne egy második hullámmal, és emiatt jelentősen meg kellene hosszabbítani, vagy az év későbbi szakaszában ismét be kellene vezetni a korábbi korlátozó intézkedéseket. A cég modellszámításai szerint e forgatókönyv megvalósulása esetén az Európai Unióban és az amerikai gazdaságban az idén 12 százalékkal, a világgazdaság egészében 9 százalékkal zuhanna a GDP-érték.

Koronavírus: durván nőtt a munkanélküliség Magyarországon - kattintson a részletekért!

Jövőre azonban lendületes kilábalást valószínűsítenek az elemzők. Az alapeseti előrejelzésében 5,1 százalékos globális növekedés szerepel 2021-re. A jövő évi világgazdasági átlagon belül a Fitch elemzői az euróövezetben 4,4, Amerikában 4, Kínában pedig 7,9 százalékos növekedést várnak. A szakértők azonban nem számítanak arra, hogy a jövő év vége előtt újra elérné a világgazdaság a koronavírus-járvány kitörése előtti szintet.

A Fitch számításai szerint az euróövezeti GDP-érték 3,3, az amerikai hazai össztermék pedig 0,8 százalékkal lesz alacsonyabb 2021 negyedik negyedévében, mint a tavalyi év végén. A hitelminősítő szerint valószínűtlen, hogy az amerikai gazdaság 2022 közepe előtt utolérné a koronavírus-járvány előtti teljesítményét, Európában pedig még későbbre várják a felzárkózást.

Egyre borúlátóbbak az elemzők

A világgazdaság idei teljesítményére vonatkozóan más nagy londoni házak is egyre borúlátóbb előrejelzéseket készítenek. Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics például azt közölte a legfrissebb globális üzleti felmérésében, hogy a globális GDP-érték 5 százalékos zuhanására számít az idei év egészében. Múlt havi prognózisában a ház még csak 2,8 százalékos világgazdasági visszaeséssel számolt 2020-ra. A cég globális vállalati és intézményi befektetői közösségen belül elvégzett felmérése kimutatta, hogy a piaci szereplők harmada arra számít, hogy három negyedéven keresztül csökken folyamatosan a globális hazai össztermék egy főre jutó értéke, a válaszadók 23 százaléka pedig attól tart, hogy a koronavírus-járvány okozta recesszió 2021-re is áthúzódik.

Hogyan kéne újragondolni a világot a járvány után? Erre a kérdésre kereste a választ társportálunk, az nlc.hu egyik cikke. Kattintson ide és olvassa el!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő