A legjobb alapanyagok házilag készített maszkokhoz

A koronavírus elleni védekezés részeként egyre többen viselknek maszkot, és ezeknek egy részét házilag készítik. Csakhogy nem mindegy, hogy milyen anyagot választunk hozzá.

Tény, hogy a házilag készült maszkok nem szűrik ki a vírust, ugyanakkor mindenképpen hasznosak, mivel segítenek megakadályozni, hogy a tünetmentes hordozók átadják másoknak a COVID-19-et. Éppen ezért mindenkinek érdemes valamilyen fajta maszkot hordania, ha emberek közé, vagy nyilvános helyre megy. Szakértők szerint egy (nem N95-ös) sebészi maszk a vírus részecskéinek 60-56 százalékát képes kiszűrni. Ha sűrű szövésű párnahuzatból, vagy flaneből készítünk maszkot, az majdnem ugyanennyire hatékony lehet.

Infografika: milyen a jó maszk koronavírus ellen? A koronavírus-járvány miatt a távolságtartást, az otthonmaradást, a fertőtlenítést vagy a kijárási korlátozást a legtöbben szükségesnek tartják. A maszk viseléséről azonban még a szakemberek között is megoszlanak a vélemények. Infografikánkon néhány fontos ismeretet és megfontolandó információt teszünk közzé a maszkokról - kattintson a részletekért!

Miből varrhatunk maszkot?

A "fényteszt" jó módszer lehet arra, hogy eldöntsük, hogy a kezünkben lévő anyagból érdemes lehet-e maszkot készíteni. Dr. Benjamin LaBrot professzor, a Floating Doctros szervezet alapítója szerint "tartsuk az anyagot a fény felé, és ha könnyedén átlátunk rajta, akkor azt használni kevésbé jó ötlet". Olyan anyagot keressünk, amin a fény felé tartva minél kevésbé látunk át. Minél vastagabb, minél sűrűbb szövésű egy anyag, annál jobban fog szűrni. Kettőbe hajtva varrhatunk közéjük valamilyen szűrőt is, a porszívókhoz kapható porzsákok anyaga például remek erre, de az arra alkalmas porzsákanyagokból akár maszkot is készíthetünk.

Nem mindegy, hogy miből készítjük a maszkot. Fotó: Getty Images
Nem mindegy, hogy miből készítjük a maszkot. Fotó: Getty Images

A vastagabb, sűrűbb szövésű, illetve dupla rétegben használt anyagokból készült maszkokban nehezebb levegőt venni, ez tény, de nem lehetetlen - próbáljuk megtalálni, mi működik a legjobban. Ha nem pamutszövetet használunk, akkor mindenképpen érdemes nagyon körültekintőnek lennünk azzal kapcsolatban, hogy miből varrunk maszkot. Nézzük meg, hogy az adott alapanyag milyen szálakból, szálkeverékekből, anyagból készült, hogy milyen vegyi anyagokkal kezelték, és hogy azok belélegzése biztonságos-e.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a házilag készült textilmaszkokat minden egyes használat után tegyük a szennyesbe, és a lehető legmagasabb hőfokon mossuk ki, akár egy kevés hypót is használhatunk ilyenkor. Száradás után pedig alaposan vasaljuk át őket, hogy a lehető legkevesebb kórokozó maradjon rajtuk. A használt maszkokat egy külön, zárható tartóban gyűjtsük, elkülönítve a többi szennyesünktől, különösen akkor, ha esély van rá, hogy fertőzött személlyel kerültünk kapcsolatba, illetve mi esetleg hordozók lehetünk.

Forrás: healthline.com

Egy barlangban húzták meg magukat az Indiában rekedt turisták - A koronavírus-járvány miatt nem tudtak hazautazni, a pénzük pedig elfogyott. A rosszul végződött kirándulásról az nlc.hu cikkében is olvashatunk.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: