A leghalálosabb járványok az emberiség történetében

Hiába áll az ember a tápláléklánc csúcsán, a teremtés koronáját a parányi méretű organizmusok képesek legyűrni. A történelem során nem a háborúk, vagy a tömeggyilkos diktátorok vitték végbe a legnagyobb pusztítást az emberek között, hanem a mikroszkopikus kórokozók.

Manapság az igazán komoly járványok nem gyakoriak, hála az orvostudomány fejlődésének és az általános higiéniás kultúra elterjedésének. A Zika-vírus vagy az Ebola ijesztő lehet ugyan, de ezek a betegségek messze nem jelentenek olyan fenyegetést, mint a régi korok járványai.

Memento mori! Emlékezz a halálra! - mondja a józanságra intő latin közmondás. Azaz ma sem árt, ha észben tartjuk, hogy mire képesek a gyilkos parányok, ha elszabadulnak. Nézzük az emberiség történetének 10 leghalálosabb járványát:

10. Hongkongi influenza Az 1868-as járvány mintegy egymillió ember életét követelte a Távol-Keleten és Európában. A Hongkong városából kiinduló járványért a H3N2 influenzatörzs felelt és csak azért nem követelt több életet, mert a tíz évvel korábbi Ázsiai influenza után sokan szereztek immunitást az N2 ellen.

9. Influenzajárvány 1889-1890 Szintén egymillió halálos áldozatot szedett az oroszországi Szentpétervárról kiinduló járvány, ami arról is nevezetes, hogy ez volt az első olyan betegség, amely a modern közlekedésnek köszönhetően tudott elterjedni. Négy hónap alatt az ázsiai influenzának vagy orosz influenzának is nevezett betegség Európát és az Egyesült Államokat is megfertőzte. Gyaníthatón a H3N8 törzs volt érte a felelős.

8. A harmadik kolerajárvány Oroszországban Az 1852-1860 között gyilkoló járvány főleg Oroszországot érintette és a 19. század egyik leghalálosabb járványának tartják. John Snow brit orvos 1854-ben észrevette, hogy a londoni vízvezeték hálózat egy része komoly kolerahordozó, így azt elzárva sikerült angolok sokaságának életét megmentenie.

A nagy járványok rengeteg emberéletet követeltek

A nagy járványok rengeteg emberéletet követeltek

7. Ázsiai influenza A Kínában 1956-ban kitört járvány gyorsan terjedt a távol-keleten és végül átterjedt az Egyesült Államokra. A becslések szerint mintegy 2 millió ember életét követelte.

6. Cocoliztli A 16. századi Mexikóban ez a járvány több mint 5 millió ember életét követelte. A név maga a helyi nyelvjárásban dögvészt jelent és a spanyolok révén érkezett az újvilágba.

5. Antoniusz Pestis Az ősi Rómában kitört járványt a katonák hurcolták be magukkal időszámításunk szerint 165-ben. Pontosan nem ismert milyen betegség lehetett, de nagy valószínűség szerint himlő vagy kanyaró volt a kórokozó, ami nagyjából 5 millió ember életét követelte.

4. HIV/AIDS Csak a negyedik helyre fér fel a modern kor egyik legrettegettebb vírusa, amely a hatvanas évek óta mintegy 30 millió ember életét követelte. A betegségre végleges gyógymód máig sincs (habár a kifejlődését már eredményesen akadályozzák különféle kezelések), ezért nem véletlenül félnek tőle világszerte.

A legtöbb ember valamilyen betegség következtében veszíti életét, s csak kisebb hányaduk éri meg a végelgyengülést. Sorra vettük az emberiség történetének tíz leghalálosabb betegségét. Részletek!

3. Justinianus-féle pestis A hatodik században egyiptomi gabonaszállító bárkákkal érkezett Európába a Yersinia pestis, ami nagyjából 25 és 50 millió közötti halálos áldozatot szedett. A bizánci birodalmat is meggyengítő betegségnek hosszú távú hatásai voltak a kor Európájának történelmére.

2. Spanyolnátha Az 1918-as járvány az I. Világháború során jutott a csendes-óceáni szigetekről Európába, ahol megölt 75 millió embert. A H1N1 influenzatörzs tüsszentéssel vagy köhögéssel terjedt és elképesztő sebességgel fertőzte meg a lövészárkokban harcoló katonákat, majd a civileket is.

1. Bubópestis A Fekete Halálként is ismert járvány az emberiség történelmének legnagyobb gyilkosa. 1346 és 1353 között Európa lakosságának 30-60 százalékát irtotta ki. A selyemúton át érkező betegséget patkányok hozták el a földrészre, ahol gyorsan elterjedt és végül 75-100 millió ember életét követelte. A korabeli krónikák szerint az emberek Isten büntetéseként gondoltak a betegségre és hatására megnőtt az egyház befolyása. Ekkor engedélyezték először, hogy a halottakon boncolást hajtsanak végre, azt remélve, így sikerülhet megismerni a betegség eredetét és gyógymódot találhatnak rá.

Forrás: medicaldaily.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)