A koronavírus miatt elhalasztják az olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ma bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben 2020 nyarán nem rendezik meg az olimpiai játékokat, de új időpontot még nem tűztek ki.

Ahogy a Házipatika.com is beszámolt róla, napok óta folytak a tárgyalások arról, hogy megrendezzék-e idén nyáron Tokióban az olimpiát. Japánban ugyan hivatalosan nincs járvány, azonban a WHO is figyelmeztetett rá, hogy egy ilyen nagy tömegeket megmozgató sportesemény veszélyes lehet a jelenlegi helyzetben. Japán miniszterelnöke, Abe Sindzo végül magyar idő szerint kedd délelőtt jelentette be, hogy a NOB-bal egyetértenek abban, hogy el kell halasztani az olimpiát. Kora délután pedig megszületett a hivatalos döntés is: Thomas Bach, a bizottság vezetője közölte a sajtóval, hogy nem tartják meg július 24. és augusztus 9. között a játékokat, de legkésőbb 2021-ben megrendezik azt.

A lakosság segítségét kérik a koronavírus-járvány miatt Országos járványügyi előrejelzési rendszert fejleszt a Szegedi Tudományegyetem több hazai felsőoktatási intézmény és kutatócsoport bevonásával. A kutatást egy online kérdőív néhány percig tartó kitöltésével bárki segítheti. Részleteket itt olvashat.

A döntést hivatalosan azzal indokolták, hogy a sportolók és az olimpia rendezésében érdekelt személyek egészségének megőrzése érdekében határoztak így. De valószínűleg szerepet játszott az is, hogy egyre több ország kormánya és sportszövetsége kérte a játékok elhalasztását. Sőt Ausztrália és Kanada kijelentette, ha most nyáron rendezik meg az olimpiát, ők nem vesznek részt rajta.

Új dátumról még nem határoztak, de legkésőbb 2021-ben szeretnék megrendezni az olimpiát. Fotó: Getty Images
Új dátumról még nem határoztak, de legkésőbb 2021-ben szeretnék megrendezni az olimpiát. Fotó: Getty Images

Bár a nyári olimpiai játékok történelme nem volt mindig felhőtlen, elhalasztásra korábban nem került sor. Három olyan eset volt eddig, amikor nem tartották meg a sporteseményt: 1916-ban, 1940-ben és 1944-ben, mindháromszor háború miatt kellett lefújni. Ugyan az új dátumról csak később dönt a NOB, a halasztás egész biztosan hatással lesz sok sportág versenynaptárára is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső