A koronavírus miatt elhalasztják az olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ma bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben 2020 nyarán nem rendezik meg az olimpiai játékokat, de új időpontot még nem tűztek ki.

Ahogy a Házipatika.com is beszámolt róla, napok óta folytak a tárgyalások arról, hogy megrendezzék-e idén nyáron Tokióban az olimpiát. Japánban ugyan hivatalosan nincs járvány, azonban a WHO is figyelmeztetett rá, hogy egy ilyen nagy tömegeket megmozgató sportesemény veszélyes lehet a jelenlegi helyzetben. Japán miniszterelnöke, Abe Sindzo végül magyar idő szerint kedd délelőtt jelentette be, hogy a NOB-bal egyetértenek abban, hogy el kell halasztani az olimpiát. Kora délután pedig megszületett a hivatalos döntés is: Thomas Bach, a bizottság vezetője közölte a sajtóval, hogy nem tartják meg július 24. és augusztus 9. között a játékokat, de legkésőbb 2021-ben megrendezik azt.

A lakosság segítségét kérik a koronavírus-járvány miatt Országos járványügyi előrejelzési rendszert fejleszt a Szegedi Tudományegyetem több hazai felsőoktatási intézmény és kutatócsoport bevonásával. A kutatást egy online kérdőív néhány percig tartó kitöltésével bárki segítheti. Részleteket itt olvashat.

A döntést hivatalosan azzal indokolták, hogy a sportolók és az olimpia rendezésében érdekelt személyek egészségének megőrzése érdekében határoztak így. De valószínűleg szerepet játszott az is, hogy egyre több ország kormánya és sportszövetsége kérte a játékok elhalasztását. Sőt Ausztrália és Kanada kijelentette, ha most nyáron rendezik meg az olimpiát, ők nem vesznek részt rajta.

Új dátumról még nem határoztak, de legkésőbb 2021-ben szeretnék megrendezni az olimpiát. Fotó: Getty Images
Új dátumról még nem határoztak, de legkésőbb 2021-ben szeretnék megrendezni az olimpiát. Fotó: Getty Images

Bár a nyári olimpiai játékok történelme nem volt mindig felhőtlen, elhalasztásra korábban nem került sor. Három olyan eset volt eddig, amikor nem tartották meg a sporteseményt: 1916-ban, 1940-ben és 1944-ben, mindháromszor háború miatt kellett lefújni. Ugyan az új dátumról csak később dönt a NOB, a halasztás egész biztosan hatással lesz sok sportág versenynaptárára is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)